Julbordet – tradition och förnyelse

Många tror att julbordet är en svensk tradition som går tillbaka till medeltiden men det är inte riktigt sant. Julbordet, så som det är idag med en buffé av rätter, är hämtat den brännvinsbordet som var en förrättsmåltid på 1700-talet. Detta förrättsbord blev sedan ett smörgåsbord och till slut ett julbord. Då slog man ihop förrätten (smörgåsbordet) med jullunchen (ofta dopp i grytan och skinka) och med julmiddagen (lutfisk eller en fågel och sen risgrynsgröt som dessert) till en enda buffé; julbordet.

Några av rätterna på julbordet är dock riktigt anrika, t ex sillen, korvarna, revbensspjällen och brännvinet. Skinka, prinskorv och köttbullar är senare tillskott – köttbullarna blev populära först på 1970-talet. Idag handlar det om att både förvalta traditioner och att tänka nytt. Man lägger hellre till än att ta bort. Men sylta och grisfötter är inte så vanliga på julbordet numera.

Här följer våra bästa recept på mat som hör julbordet till – några i lite mer modern tappning. Klicka på respektive rätt för att komma till motsvarande recept.

Fisk och skaldjur

Inlagd sill

Sill med ingefära och lime

Sill med parmesan och dijon

Inkokt lax med örtagårdssås

Kallskuret

Julskinka

Bredbar leverpastej

Rådjurspaté

Grönkålssallad

Kavring och ostar

Småvarmt

Köttbullar

Julköttbullar med kryddpeppar

Italienska köttbullar

Janssons frestelse

Västebottensostpaj

Glögglaserade revbensspjäll

Vin- och vitlöksstekta revbensspjäll

Desserter

Engelsk fruktkaka

Saffransbiscotti

Knäck

Drycker som hör julen till

Juldrink med apelsin och tranbär

Glöggmartini

Glöggsangria

Portvin


Lämna ett svar