Stekt tonfisk med citronsås och ugnsbakade grönsaker

Färsk tonfisk är en ganska bastant fisk, och det passar utmärkt att ha ordentligt med vitlök och citron till. Lite ugnsstekta grönsaker bidrar till fräschör – välj grönsaker du tycker om, gärna i olika färg och konsistens.

Ingredienser (2 port):

 • 350-400 g tonfisk
 • 2 stora vitlöksklyftor
 • 2 citroner
 • 1 dl vitt vin
 • 1 dl vispgrädde
 • Lite maizenaredning
 • Salt
 • Peppar
 • 2 potatisar
 • 1 morot
 • 1 röd paprika
 • 1 aubergine
 • 1 kvist färsk rosmarin (kan uteslutas)

Gör så här:

Börja med att förbereda grönsakerna. Skala potatis och morot och dela i mindre bitar. Kärna ur paprikan och dela den i bitar, skiva och dela upp auberginen i bitar. Skala och krossa en vitlöksklyfta. Olja in en ugnsform med olivolja och lägg grönsakerna där i. Ringla över med olivolja och salta. Blanda allt ordentligt och toppa gärna med en kvist färsk rosmarin. Stek i 220 graders ugn i bortåt 45 minuter.

Salta och peppra tonfisken och gnid in dem med en vitlöksklyfta. Lägg tonfisken på ett fat. Skiva en vitlöksklyfta och lägg på fisken. Pressa citron och häll citronsaften över tonfisken. Häll sedan över vinet och ställ in i kylskåp i en halvtimme.

Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek tonfisken i pannan på hög värme, ungefär 1 1/2 minut på vardera sida. Ta upp och håll varmt. Fiska upp vitlöken från marinaden och stek den försiktigt i pannan. Häll sedan på resten av marinaden och låt koka upp. Häll på grädden och ev lite redning. Låt koka ihop och puttra några minuter, smaka av med salt och peppar.

Servera tonfisken med citronsåsen och de ugnsbakade grönsakerna.

Vintips!

Till tonfisk med citronsås passar ett friskt och torrt vitt vin, gärna ett vinho verde från Portugal.


Lämna ett svar