Ostbricka med franska ostar

För att sätta ihop en god ostbricka är det bra att bland sorterna. Både milda och kraftfulla, både hårda och mjuka, och gärna från både ko, get och får. Prova dig fram till dina favoriter.

Det vanligaste misstaget många gör är att tro att rött vin passar bäst till alla ostar. Det stämmer egentligen inta alls särskilt ofta – undantaget är milda ostar och då ska rödvinet vara mycket lätt och ungdomligt. Ofta kräver ost ett sötare vin, gärna vitt. Här tipsar vi förstås om vilka viner som passar till vilka ostar, men smaka dig fram till ett gott sötare vin som du gillar och som passar till många olika ostar, så der du till att alltid ha det hemma. Extra roligt är det förstås att servera hemmagjort plommonvin till, funkar riktigt bra!

Ett annat vanligt misstag är att servera vindruvor till – det funkar verkligen bara om de är riktigt söta och till rätt sorts ostar. Satsa på marmelad istället! Gärna någon du gjort själv, till exempel av plommon, krikon eller krusbär. En tryffeldoftande honung passar också riktigt bra till skarpa blåmögelostar.

Tänk på att ta fram ostarna ur kylskåpet i god tid – de ska serveras i rumstemperatur så att smakerna verkligen kommer till sin rätt!

En ostbricka med Saint Marcellin, Bethmale Chèvre och fransk bondost, fikon, kex och egen plommonmarmelad

Milda ostar

Saint Marcellin är en mjuk och gräddig färskost som passar perfekt på en bit frasig baguette, precis som den är. Den här osten hör till undantagen som passar med rött vin – men gärna ett lätt och mjukt vin gjort på Pinot Noir.

Saint Marcellin i kruka pryder sin plats på vilken ostbricka som helst

Brillat Savarin är en fantastisk ost som är mild men ändå väldigt smakrik. Den är mycket fet men ändå lite syrlig. Allt från en frisk champagne till ett ungdomlig portvin passar bra till denna vinvänliga pärla. Även här funkar ett rött lätt Pinot Noir-vin från exempelvis Bourgogne.

Brillat Savarin – mjuk och smakrik

Fransk bondost är populär i ostdiskarna på många livsmedelsbutiker numera. En mjuk hårdost med lite nötig smak. Ett lätt Pinot Noir-vin passar bra till.

Fransk Bondost

Medelskarpa ostar

Comté är en riktig favorit som är en mångsidig hårdost av gruyèretyp gjord på komjölk. Beroende på lagringstid får ostarna väldigt olika karaktär. Passar bra med en vit eller en röd Bourgogne. Eller varför inte en champagne?

Comté lagrad ost
Två sorters Comté – en är extra lagrad (24 månader)

Gruyère är egentligen schweizisk men vi smyger in den här eftersom det faktiskt finns en Fransk gruyère också. Originalet är ju en välkänd ost som finns att få tag på i nästan vilken matbutik som helst. Ger karaktär till allt från en Croque Monsieur till en omelett – men passar utmärkt på en ostbricka. Servera ett kraftfullt vitt vin eller ett lätt rött vin till.

Gruyère – en smakrik hårdost på komjölk

Bethmale Chèvre är något så ovanligt som en hårdost på get. Den kommer från Pyrenéerna och görs på obehandlad getmjölk. Passar utmärkt med ett vitt vin gjort på Sauvignon Blanc eller på Grüner Veltliner.

Bethmale Chèvre – en hårdost på getmjölk

Camembert är en fantastisk ost – när man hittar ett riktigt bra exemplar. Den är ofta plagierad och såld billigt, och då är det mest en fet och salt gummiaktig klump. Men hittar du äkta vara så hittar du en smakrik och rustik ost som man faktiskt kan servera ett kraftigt rött vin som en Côtes-du-Rhône eller Châteauneuf-du-Pape till. Annars funkar också ett kryddigt vitt Pinot Gris-vin eller ett fruktigt mousserande rosévin till.

Camembert de Normandie

Tomme de Savoie är en hårdost gjord på komjölk från bergstrakterna i de franska Alperna som lagras upp till ett halvår. Lite syrlig smak med en hasselnötston. Passar fint med ett vitt fruktmättat vin som en Chardonnay från nya världen.

Tomme de Savoie
Tomme de Savoie – hårdost från franska Alperna

Kraftfulla ostar

Bleu des Causses är en smakrik blåmögelost som passar på vilken ostbricka som helst. Blåmögelostar kräver sitt vin och ett säkert kort är ett portvin. Det gäller även här.

Rondin du Gâtine är en gräddig ost gjord på getmjölk, med en syrlig smak. Inte så skarp smak som många getostar kan ha. Prova att matcha med en Pinot Noir. Klarar också ett sötare vin.

Rondin du Gâtine
Rondin du Gâtine

Bleu d’Auvergne är en blåmögelost från centrala Frankrike, gjord på komjölk. Liksom de flesta blåmögelostar klarar denna ost ett riktigt sött vin. Men den är snällare och mindre salt än de flesta andra blåmögelsläktingar, så hellre ett sött vitt vin än ett portvin. Prova gärna ett Moulin Touchais.

Bleu d’Auvergne blåmögelost passar till vilket vin
Bleu d’Auvergne – en blåmögelost på komjölk

Tips

…har du vägarna förbi Stockholm är Androuets Ostbutiker en riktig pärla! Där kan du få tips och råd om det mesta, och de har ljuvliga ostar efter säsong.

En ostbricka med bara ganska milda ostar som det passar bra att servera ett lätt rött vin till. Camembert, Brillat Savarin och Fransk bondost.
En ostbricka med mer kraftfulla ostar kan man gärna servera ett sötare vin till. Rondin du Gâtine, Tomme de Savoie och Bleu d’Auvergne

3 reaktioner på ”Ostbricka med franska ostar

Lämna ett svar