Plommonskörd – våra bästa recept med plommon

Plommonsskörden
Nyplockade Victoriaplommon

Vad kan man göra av plommon? Det är det många som frågar sig så här framåt sensommaren och hösten, när plommonen börjar mogna i trädgårdarna.

Svaret är: nästan vad som helst! Men här är våra bästa tips och recept med plommon.

Plommonskörden med marmelad, vin och kaka
Plommonkaka, plommonvin och plommonmarmelad

Plommonmarmelad. En riktig klassiker. Lätt att göra, gott att äta och går att förvara länge. Tänk på att använda en rejäl kastrull om du kokar en stor sats, och ha många burkar redo. Receptet hittar du om du klickar på den här länken.

Plommonmarmelad
Plommonmarmelad

Plommonsylt. Också något som håller länge i kylskåpet. Perfekt att smaksätta morgongröten eller pannkakorna med lite egen sylt. Receptet hittar du här på länken.

Plommonsylt

Plommonchutney. En röra med lite sting i och ett tillbehör som går att använda till mycket. Håller inte riktigt lika länge som marmelad, men å andra sidan räcker den nog inte så länge – den är fasligt god och brukar gå åt snabbt. Klicka på länken för att komma till receptet.

Chutney på plommon
Plommonchutney

Plommon i madeira. En härlig efterrätt från förr, perfekt med lite vaniljglass eller lättvispad grädde frampå höstkanten. Eller varför inte till jul? Klicka här för recept.

Plommon i madeira
Plommon i madeira

Plommonkaka. Variera söndagsfikat med en saftig och mjuk plommonkaka! Härligt smarrig med doft av muscovado och sockerkaka. Receptet hittar du på den här länken.

Mjuk och saftig plommonkaka
Plommonkaka

Liten plommonkaka med rom. Ingefära och kanel hjälper också till att smaksätta denna mjuka, kryddiga kaka. Recept finns här.

Liten plommonkaka med rom

Plommonmuffins. Det går snabbt och enkelt att baka, och blir perfekta små munsbitar att ha till fikat. Recept finns på den här länken.

Plommonmuffins

Kanelbullar med plommon. Mjuka, goda kaneldoftande vetebullar fyllda med färska plommon. Recept finns här.

Plommon- och marängpaj. En fluffig och härlig variant på citron- och marängpaj, här med solvarma plommon från trädgården. Receptet hittar du här.

Plommon- och marängpaj

Plommonpaj med knäcktäcke. En riktigt god paj med ett krispigt kolatäcke toppat med lite flingsalt. Recept hittas här.

Plommonpaj med knäcktäcke
Plommonpaj med knäcktäcke

Plommoncobbler. En saftig och mjuk amerikansk paj som fylls med sötsyrliga plommon – en riktig hit. Recept finns här.

Plommoncobbler
Plommoncobbler

Plommonpaj. Servera en smaskig paj till kaffet till helgen. Gott till alla gottegrisar – både stora och små. Klicka här på länken för recept.

Plommonpaj

Plommonglass. Svalkande och lite lyxigt att servera som efterrätt eller när som helst när man är sugen på lite god glass helt enkelt. Recept finns här.

Plommonkräm. Gott till efterrätt eller mellanmål, gärna med lite kall mjölk och smulad biscotti. Läs receptet här.

Plommonkräm

Plommonsaft. Läskande och gott för både stora och små. En elegant saft att plocka fram till kalas eller söndagsfika. Recept hittar du här.

Plommonsaft recept
Plommonsaft

Plommonvin. Något av en bubblare. Kräver lite ambition och engagemang men är egentligen inte särskilt svårt att göra. Men det underlättar om man har rätt verktyg. Går att dricka som det är eller använda som bas i en fruktig bål. Receptet hittar du om du klickar här på länken.

Plommonvin
Plommonvin

Plommonsangria. Har man väl bemödat sig med att göra plommonvin så bör man inte missa chansen att göra en god fruktbål på den. Ljuvligt svalkande en varm sommardag! Recept finns här.

Sangria på plommonvin
Sangria på plommonvin

Krikon är en underart till plommon som förr ofta kallades fattigmansplommon. Har du ett sådant träd i trädgården så kan du läsa mer nedan eller på den här länken.

Krikon

Krikonmarmelad. är det roligt att koka en god marmelad på frukten. Krikon ger en mera intensiv fruktsmak så marmeladen smakar annorlunda – mer – med krikon än med vanliga plommon. Receptet hittar du här.

Krikonmarmelad
Krikonmarmelad gjord på ”fattigmansplommon”

Krikonsylt. En söt sylt med intensiv fruktsmak som smaksatts med kanel och passar fint till både frukostgröten och pannkakorna. Här hittar du recept.

Krikonkaka med rom. En ljuvligt kryddig mjuk kaka spetsad med mörk rom. Är du inte välsignad med ett krikonträd så kan du precis lika gärna ta vanliga plommon istället. Recept finns här.

Krikon kaka recept
Krikonkaka med mörk rom

Krikonsaft. En lagom syrlig och fruktig saft som passar bra att servera till alla hembakade kakor och bullar du kan göra med krikon och plommon. Receptet hittar du här.


15 reaktioner på ”Plommonskörd – våra bästa recept med plommon

Lämna ett svar