Liten sockerkaka

Baka en liten supergod och saftig sockerkaka med lätt smak av citron. Receptet är enkelt. Vill du prova att smaksätta med någon annan citrusfrukt istället, exempelvis lime eller apelsin, så går det utmärkt. Annars är 1 tsk vaniljsocker ett bra alternativ på smaksättning.

Detta recept passar bra för en springform på 16 cm i diameter. Dubbla receptet om du använder en vanlig springform och grädda då i 35-40 min istället.

Sockerkaka citron tårtbotten recept liten
Liten sockerkaka med citronsmak. Recept för lyckad fika.

Ingredienser:

  • 25 g smör
  • 1/2 dl mjölk
  • 1/2 citron
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 3/4 tsk bakpulver

Gör så här

Smörj och mjöla en liten form (ca 16 cm i diameter).

Smält smöret i en kastrull och häll sedan i mjölken och värm. Skölj citronen väl och riv skalet av halva citronen och rör ner i mjölken.

Vispa ägg och socker med elvisp länge tills det blivit riktigt vitt och pösigt. Rör försiktigt i mjölkblandningen.

I en annan skål blandar du mjöl och bakpulver. Vänd försiktigt ner det i äggsmeten.

Häll upp smeten i formen. Grädda i 175 grader i ca 20 min. Låt svalna i formen några minuter innan kakan stjälps upp.

Sockerkaka citron tårtbotten recept liten
Liten sockerkaka

Tips!

Den här sockerkakan är utmärkt som tårtbotten om du vill göra en liten tårta, till exempel en jordgubbsgräddtårta. Att baka en liten sockerkaka går kanske inte så mycket fortare men ofta räcker det ju med en mindre. Och istället för att spara en stor sockerkaka i flera dagar och riskera att den blir lite torr på slutet, kan du använda det här receptet för att baka en liten sockerkaka oftare istället.

Sockerkaka citron tårtbotten recept liten
Liten jordgubbstårta med sockerkaksbotten

Tips!

Den här sockerkakan är ju alldeles perfekt som den är, men om du vill smaksätta den med frukt och bär så finns inspiration att hämta här:

Blåbärskaka

Rabarberkaka

Plommonkaka

Vinbärskaka


5 reaktioner på ”Liten sockerkaka

  1. Skönt att hitta ett recept på svenska för en mindre tårta, särskilt nu i covid-19 tider. Det är trevligt att kunna servera tårta när någon fyller år men jobbigt med en massa tårtrester. Överbliven tårta känns deprimerande och tar onödig plats. Bra med små recept för folk som har liten bekantskapskrets, inte känner så många som äter sötsaker, måste hålla sig isolerade osv.

Lämna ett svar