De fem bästa och mest oväntade tillbehören till champagne

Vad ska man servera för tilltugg till champagne? Det klassiska är förstås räkor, löjrom eller små snittar med lax (se en mer komplett lista nedan).

Men om man vill ha något annat, något annorlunda som bryter av, vad ska man servera då? Tillbehör till champagne som överraskar?

Här listar vi våra fem favoriter på lite oväntade – men väldigt goda och passande – tilltugg till champagne:

1 – Paté

Champagne tilltugg snittar som passar till
Paté från Comtesse du Barry på surdegsbröd

En riktig superfavorit till champagne är att servera munsbitar av surdegsbröd med små klickar av en god paté på. Det måste vara paté av god kvalitet förstås, men det passar oväntat bra till just champagne. Läs mer här.

2 – Ostbitar

Champagne tilltugg snittar som passar till
Vällagrad comté

Ost passar osedvanligt bra till champagne – inte alla förstås (undvik blåmögelost), men ganska många. Om du ska välja en enda ost att ha till champagnen skulle vi rekommendera en Comté, eller en annan hårdost i samma stil, exempelvis en Gruyère. En krämig Brillat Savarin passar också perfekt, eller en vällagrad parmesan. Läs mer om ost och vin här.

3 – Ostflarn

Champagne tilltugg snittar som passar till
Parmesanflarn

Ost passar alltså bra till champagne, och det gäller även tillagad ost. Västerbottensnurror och krustader med smält mjukost är några exempel, men förstås också klassikerna parmesanflarn och västerbottenflarn, som du kan läsa mer om här.

4 – Jordnötsringar

Jordnötsringar och Crepeaux brut

En gång, på en champagneprovning i källaren hos Champagnehuset Crepeaux i Cramant, var det en dam i den äldre generationen som tog emot oss. Till champagnen serverade hon jordnötsbågar. Och det passade fantastiskt bra till champagnen. Det har vi nu plockat upp hemma och serverar gärna jordnötsringar till champagnen. Prova, det är oväntat gott!

5 – Sockerkaka

Champagne tilltugg snittar som passar till
Sockerkaka och Pol Roger brut

Att sockerkaka passar så bra till champagne kanske man inte hade trott, men det gör det. Om du ska servera en söt dessert med sockerkaka, till exempel en Glace au four, bör du satsa på en sötare champagne. Men till en vanlig sockerkaka går det utmärkt med en vanlig brut. Recept hittar du här.

Tips på klassiska tillbehör till champagne:

Hummer

Räkor

Toast Skagen

Snittar med räkor och avokado

Löjrom

Västerbottenpaj med löjrom

Hasselbackspotatis med löjrom

Ostron

Kärringröra

Laxtoast

Laxröra

Laxsnittar

Gurksnittar

Tänk på att…

…jordgubbar och champagne bara funkar om du har en söt champagne. Har du en vanlig brut kommer den bara att smaka torrt och beskt till. Men som med allt annat. Tycker du om något tillbehör eller tilltugg till champagnen, så är det rätt för dig.


En reaktion på ”De fem bästa och mest oväntade tillbehören till champagne

Lämna ett svar