Plommonglass

Att göra egen glass är ljuvligt gott och man kan variera smaksättning i det oändliga. Extra roligt är det förstås att använda sånt som man har i trädgården eller som familj, vänner och bekanta har i överflöd och ger bort. Plommon kan vara en sådan frukt. Som tur är så blir glass gjord på plommon en riktig fullträff, så prova själv!

Plommonglass

Ingredienser:

  • 4 dl färska plommon (300 g)
  • 2 msk + 1 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • Ev 1 msk mörk rom
  • 2 äggulor
  • 1 + 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk

Gör så här:

Skölj plommonen och dela dem mitt itu. Ta bort kärnorna. Detta är den tråkigaste och mest tidsödande delen, men slutresultatet är värt besväret.

Blanda plommonhalvorna med 2 msk socker i en kastrull. Rör runt ordentligt så att sockret börjar lösas upp. Häll på vatten och låt koka upp.. Vill du spetsa glassen med lite mörk rom så häller du i en skvätt nu. Koka på svag värme ca 10 minuter tills du fått en kompott. Låt den svalna.

Mixa med en stavmixer eller sila genom en sil för att få en puré.

Häll mjölk och en deciliter grädde i en kastrull. Hetta upp och ta av från värmen precis innan det nått kokpunkten.

Vispa äggulor och en deciliter socker pösigt i en bunke. Häll över den varma gräddmjölken.

Häll över i en tjockbottnad kastrull och koka mycket försiktigt till en len kräm. Var försiktig och rör hela tiden. Om det skär sig så ställer du kastrullen i kallt vatten och vispar för att rädda den.

När krämen tjocknat efter ca 10 minuter så tar du av den från värmen och låter den sedan svalna helt.

Under tiden glasskrämen svalnar så vispar du resten av vispgrädden till ett tjockt skum. När glasskrämen är kall så blandar du den först med plommonkompotten och sedan rör du ner den vispade grädden. Sen är det dags att under omrörning frysa till glass.

Häll smeten i en glassmaskin och kör tills glassen är klar. För att få glassen riktigt kall och hård behöver du nog stoppa in den i frysen en stund när den är klar.

Om du inte använder glassmaskin så frys glassen i en bunke med lock i frysen. Ta ut och vispa glassen varje halvtimme, tills glassen är färdig efter 3 timmar.

Plommonglass toppad med plommonbitar

Tips!

Har du ett plommonträd i trädgården? Gratis! Plommon är underbart gott och det finns hur mycket som helst att göra av dina plommon. Här hittar du våra bästa recept med plommon.


En reaktion på ”Plommonglass

Lämna ett svar