Vinbärsgelé

Vinbärsgelé är närmast oslagbart gott till olika rätter av vilt som till exempel en hjortfilé eller till en god söndagsstek med gräddsås.

Ingredienser:

  • 1 liter röda och/eller svarta vinbär
  • 1 dl vatten
  • ca 4 dl socker – det går åt 9 dl socker per liter saft från vinbären (eller syltsocker om du använder mogna bär)

Gör så här:

Skölj vinbären och släng dåliga bär, men du behöver inte rensa bort kvistar eftersom allt ändå ska silas.

Lägg vinbären i en kastrull tillsammans med vatten. Koka upp och mosa gärna bären så de saftar sig.

Gör i ordning en bunke med en silduk och sila bären och vattnet genom den. Låt saften rinna av i bortåt en halvtimme. Krama försiktigt ut så mycket saft du kan på slutet. Den sista saften innehåller mycket pektin som behövs för att gelén ska stelna.

Mät upp saften och häll över i en kastrull. Tillsätt 9 dl socker per liter saft till kastrullen. Koka upp saften med sockret och rör tills sockret löst sig.

Mogna vinbär har mindre mängd pektin medan omogna vinbär har mer pektin naturligt. Har du använt mogna vinbär så bör du använda syltsocker som innehåller pektin. Testa om gelén stelnar tillräckligt genom att klicka upp lite sockerkokad saft på en liten tallrik som kyls snabbt – om den inte går igen direkt när du drar ett streck i den så kommer den att stelna bra. Annars får du koka saften en stund till.

Häll upp vinbärsgelén i varma och väl rengjorda burkar. Häll upp ända upp till kanten eftersom gelén krymper när den svalnar. Förslut genast och låt svalna helt – då stelnar gelén. Förvara i kylskåp.


2 reaktioner på ”Vinbärsgelé

Lämna ett svar