Plommonvin

Plommonvin
Plommonvin

När man ätit allt man orkat vad ska man göra med alla plommon? Vi har flera förslag på recept med plommon på bloggen men när man får riktigt mycket plommon från sitt plommonträd så är plommonvin ett bra sätt att ta tillvara på dem.

Man kan vara mer eller mindre ambitiös när man gör eget vin – men det är klokt att investera i en riktig jäshink. De är inte särskilt dyra och man får en mer kontrollerad jäsning, utan att man behöver lätta på trycket och röra i satsen hela tiden.

Det går att spontanjäsa vin, utan att tillsätta någon jäst, men det är inte säkert att man får till jäsningen rätt. Därför är tillsatt jäst ett säkrare alternativ. Vill man vara säker på att man avbryter all spontanjäsning innan man tillsätter sin jäst så använder man vinsvavla, men jag tycker att det är onödigt.

Jag har inte angivit någon vikt på jästen eftersom det beror på vilken sorts jäst man köper. Det är lätt att få tag på vinjäst över nätet och i ganska många välsorterade livsmedelsaffärer. Det brukar anges på förpackningen hur mycket jäst som går åt. Tar man vanlig torr brödjäst så räcker det med en påse på 14 g. Det ska tydligen funka med vanlig färsk brödjäst också, men det har jag aldrig vågat prova…

Tänk på att det jäser rejält så gör inte för stor sats, om du inte har en väldigt stor jäshink.

Ingredienser:

 • 1 1/2 kg plommon
 • 4 liter vatten
 • 1 kg socker
 • 1 påse vinjäst (alt ett paket vanlig torrjäst för bröd)

Det här behöver du:

 • Jäsningshink med jäsrör
 • Hävert
 • Hink att hälla över vinet i
 • Stoppsats eller vinsvavla för att avsluta jäsningen
 • Flaskor att tappa upp vinet på
Skördetid
Vad göra med sina nyplockade plommon? Plommonvin är ett alternativ.

Gör så här:

Koka upp plommon och vatten. På så sätt dödas svampar och bakterier som man inte vill ha. Blanda väl och låt svalna.

När blandningen är fingervarm tillsätter du jästen. Rör om ordentligt.

Häll upp i jäshinken och låt stå i rumstemperatur ett par dagar.

Vill man sila bort kärnor, skal och fruktkött kan man göra det nu, innan nästa steg. Men det ger lite smak och karaktär åt vinet att få jäsa på kärnorna.

Tillsätt socker och rör ordentligt tills det löst sig. Ställ vinet svalt och låt jäsa – hur länge beror på vinet och på hur sött du vill ha det, allt från några dagar till ett par veckor kan det jäsa. Kolla gärna med jämna mellanrum hur vinet mår och jäsningen fortskrider.

När jäsningen har avstannat är det dags att göra sig av med bottensatsen – det är särskilt viktigt om man har låtit jäsa på kärnor och fruktkött. Ha en annan hink redo att hälla över vinet i. Använd med fördel en hävert så får du enkelt över vinet utan bottensats och kärnor. Släng ut bottensatsen (och kärnor och fruktkött) och gör rent jäshinken. Häll tillbaka vinet.

Dags att smaka av om det är rätt sötma – tillsätt mera socker om det behövs.

Låt stå någon dag och tillsätt sedan jäststopp eller vinsvavla för att stoppa jäsningen helt.

Tappa upp vinet, gärna med hjälp av en hävert, på flaskor som du rengjort och destillerat med kokande vatten. Förslut flaskorna och förvara dem svalt.

Servera vinet som dessertvin till en söt dessert eller till en ostbricka, eller använd som bas i en god fruktig bål.

Skål!

Plommonvin
Ett glas plommonvin en försommarkväll

Tips!

Här i blogginlägget om plommonskörd kan du läsa om andra goda receptfavoriter om du har mycket plommon att ta hand om. Recept på plommonvin tar vi till vid riktigt stor skörd.

Plommon kan användas till mycket!

8 reaktioner på ”Plommonvin

  1. Hej! Vi har inte testat att använda annat än torrjäst på påse så jag vågar inte ge råd om färskjäst, om det är vad du menar. Däremot funkar även vanlig brödjäst på påse om det är torrjäst, men jag skulle ändå rekommendera vinjäst som är avsedd för ändamålet.

 1. Hur mycket vinjäst i gram ska man ha till receptet ovan? Jag har en påse med 20 gram men det känns som om det är mycket! Ä

  1. Hej! Det beror lite på vilken sorts jäst du har så det är dessvärre svårt att svara på. Men oftast räcker en ganska liten mängd eftersom det egentligen faktiskt går att jäsa utan att tillsätta jäst. Håll bara koll på jäsningen under tiden och se till att du har ett stort kärl att jäsa i, frukten växer snabbt i storlek om jäsningen får ordentlig fart.

Lämna ett svar