Plommonmarmelad

Så här års är det många som har plommon i trädgården som börjar mogna. Det finns mycket gott man kan göra av sin plommonskörd – förutom att äta dem som de är förstås – men det kanske vanligaste och godaste är att göra marmelad. Jag gillar att ha kanel i min, det ger lite extra krydda.

Marmelad på plommon
Plommonmarmelad – perfekt till ostbrickan eller på en rostad macka till söndagsfrukosten

Ingredienser:

  • 3 kg plommon
  • 1-4 dl vatten (beroende på hur mogna plommonen är)
  • 2 kanelstänger
  • 2 kg socker (ca 22 dl)
  • 4 tsk citronsyra

Gör så här:

Dela plommonen och kolla att de ser fina ut. Lossa kärnorna och lägg dem i en bit rent, tunt bomullstyg eller en bit gasväv. Knyt ihop tyget med kärnorna i.

Lägg plommon, vatten, tygknytet med kärnor och kanel i en stor kastrull med lock. Ta 4 dl vatten om plommonen knappt är mogna och 1 dl om de är riktigt mogna.

Koka under lock på svag värme i en halvtimme. Koka sedan kraftigt utan lock i 5 minuter. Dra kastrullen av värmen och ta upp knytet med kärnorna. Häll i sockret, lite i taget, under omrörning.

Koka upp och koka kraftigt utan lock i en kvart. Gör ett marmeladprov – häll upp lite marmelad på ett fat som du har kylt i förväg och ställ snabbt in i kylen. Dra sen en sked genom marmeladen, om spåret flyter ihop behöver marmeladen kokas kraftigt i 3-5 minuter till. Annars är det dags att avsluta marmeladkoket. Man ska inte koka marmelad för länge efter att man haft i sockret, då blir den seg och mörk i färgen.

Låt marmeladen stå några minuter, och skumma sedan av den om du fått skum på ytan. Lös upp citronsyran i 1-2 msk vatten och rör i.

Häll upp marmeladen ända upp till kanten i rena och varma burkar. Sätt genast på lock och förvara i kylen.

Vill man variera sin marmelad kan man göra det enkelt genom att blanda i lite skållad och hackad eller strimlad mandel, ungefär 2 dl till detta recept. Mandeln tillsätts i så fall på slutet, tillsammans med citronsyran.

Plommonmarmelad smörgås macka
Plommonmarmelad på en skiva vitt surdegsbröd – perfekt till helgfrukosten!

Tips!

Här i blogginlägget om plommonskörd kan du läsa om andra goda receptfavoriter om du har mycket plommon att ta hand om.

Plommon till marmelad
Plommonskörd

6 reaktioner på ”Plommonmarmelad

Lämna ett svar