Kokt hummer med tillbehör

En klassisk lyxig rätt som är lätt att laga – särskilt om du inte kokar hummern själv. Passar lika bra en varm sommarkväll som en gnistrande vintrig nyårsnatt. Oavsett är det givna dryckesvalet en kyld champagne!

Hummer med avokado, grönsallad och rostat bröd

Ingredienser (2 portioner):

  • Kokt hummer (levande hummer, salt och vatten om du ska koka den själv)
  • Bröd att rosta
  • Smör
  • Grönsallad eller annan grönsak som skivad avokado
  • Majonnäs, Rhode Island eller aioli

Gör så här:

Om du ska koka hummern själv så börja med att koka upp vatten och salt – det går ut ungefär 2,5 liter per hummer och 2,5 msk salt per liter vatten. Koka vattnet några minuter och ta sen av gummibanden runt klorna på hummern innan du lägger ner den med huvudet före i vattnet. Låt koka försiktigt på svag värme i ca 6 minuter. Dra av från värmen och låt svalna i spadet.

Klyv hummern på längden – börja med huvudet och vänd sedan på den och skär från stjärten upp till huvudet. Knäck klorna med en knäcktare eller med baksidan av en kniv så att det blir lättare att pilla ut köttet.

Lägg upp på varsin tallrik tillsammans med lite grönsallad. Om du vill kan du servera salladen med lite citrusvinägrett. En citronklyfta kan piffa upp också.

Häll upp lite Rhode Island, majonnäs eller aioli i en liten skål var och ställ på tallrikarna (godast är förstås att göra sin egen – recept hittar du här eller här). Rosta några skivor gott vitt bröd och bred smör på direkt så att det smälter.

Ett trevligt alternativ att servera till hummer istället för de klassiska tillbehören majonnäs och rostat bröd är en god mangosalsa. Pröva det här receptet, gärna tillsammans med avokado också.

Vill du laga till din hummer så är det alltid kul att gratinera den. Eller slå till på att göra en Hummerskagen, det är inte heller dumt!

Champagne är drycken till hummer. Alla friska och kylda varianter brukar passa. Vi testade en Desbordes-Amiaud med 30 år på nacken. En fantastisk champagne från i huvudsak Écueil utanför Reims. Här fanns smaker som även går fint till en kraftigare fisk eller rentav kalv.

Kokt hummer och champagne från Desbordes-Amiaud årgång 1988
Kokt hummer med en fantastisk champagne, Desbordes-Amiaud 1988. En anrättning värdig jämna födelsedagar, bröllopsdagar eller ett annat tillfälle som verkligen behöver firas.

4 reaktioner på ”Kokt hummer med tillbehör

Lämna ett svar