Brytbröd

Det här brödet är gjort av mitt ”grundrecept” för att baka mjukt, vitt bröd – och det har bakats ut på enklast möjliga sätt, man behöver bara en enda plåt när bullarna ligger så tätt inpå varandra.

Dessa frallor är supergoda som kuvertbröd till soppa eller gryta, och de är oslagbara till frukost.

Ingredienser:

  • 1 paket jäst (50 g)
  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 12-13 dl vetemjöl
  • 1 ägg till pensling

Gör så här:

Smält smöret i en liten kastrull. Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt, 37 grader.

Smula sönder jästen i en stor bunke eller matberedare. Rör ut jästen med lite av degspadet. När jästen löst upp sig häller du i resten av degspadet, salt och socker och rör runt.

Häll sedan i allt mjöl, lite i taget medan du eller maskinen rör runt det. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den är smidig – för hand 8-10 min, i köksmaskin ca 5 min. Jäs sedan degen övertäckt med en handduk ca 30 min.

Lägg degen på ett mjölat bakbord. Knåda den lätt. Dela den i fyra lika stora delar, som du i sin tur delar i fyra lika stora delar, och somnade slutligen i sin tur delar i fyra lika stora delar. När du är klar ska du ha 32 bitar. Rulla dem med lätt mjölade händer till runda bullar. Lägg dem ganska tätt på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda i 225 graders ugn i ca 15 minuter tills de fått fin färg.

Låt bröden svalna på galler under bakduk.

Tips!

Baka ut dem till rosenbröd istället – då klipper du kryss i toppen på dem när du bakat ut dem, innan de ska jäsa på plåt. Lägg dem då inte tätt utan använd två plåtar. Innan de ska gräddas strör du över vallmofrön på dem efter att du penslat dem med ägg. Grädda dem sedan i 10 minuter istället, de ska vara precis få färg och det går snabbare när de inte ligger lika tätt.

Samma det kan också användas till att baka ut tekakor. Tekakor ska vara större så dela upp degen i 12 delar istället för 32 när du ska baka ut dem. Forma runda bullar som du kavlar ut till platta rundlar och naggar med en gaffel. Jäs som ovan men grädda i 10-12 minuter.


Lämna ett svar