Grillad seabream

Seabream, på svenska kallad guldbraxen eller guldsparid, är en saltvattenfisk som vi numera allt oftare hittar i fiskdiskarna i Sverige.

Den är utmärkt att tillaga i grill eller ugn. Nu, en vacker solig majdag, väljer vi grillen!

Ingredienser:

  • Seabream, ca 350-400 gram hel fisk per person
  • En vitlöksklyfta
  • Citron
  • Salt
  • Färska örter som salvia, oregano och timjan
  • Grön sparris
  • Gul lök
  • Paprika
  • Blandsallad

Gör så här:

Ta ur fisken och klipp av fenor. Skölj noga ur buken och torka av utsidan av fisken. Salta ordentligt i och utanpå. Lägg skivad vitlök, en skiva citron och färska örter i buken. Lägg fisken i ett halster.

Dela paprikan och ta ur kärnorna. Skala och dela en gul lök. Bryt av sparrisen så den tråkiga delen längst ner kan läggas åt sidan.

När glöden är fin lägger du på paprika, lök och sparris. Den senare kommer bli klar på några minuter och hålls sedan varm bredvid glöden. Paprika och lök kan ligga på under hela grillningen. Ta bort den svarta ytan på lök och paprika innan servering. Den har blivit mild och fin i smaken av tiden på grillen!

Lägg fisken på glöden när sparrisen är färdiggrillad. Vänd några gånger. Det tar 8-12 minuter om fisken är i portionsstorlek. Fisken är relativt fet så det kan lätt ta eld när fettet frigörs och droppar ner på glöden. Se till att flytta bort fisken från de värsta lågorna. Fisken är färdig när köttet är vitt och släpper lätt från ryggbenet.

Lyft bort fisken försiktigt från halstret sonden håller ihop. Filéa din färdiggrillade seabream och servera med grönsaker och sallad. Kallt vatten eller vitt friskt vin rekommenderas!


Lämna ett svar