Ostron med tillbehör

Färska ostron tillhör de lyxigare livsmedlen. Trots det faller de inte alla i smaken. Men med de rätta tillbehören kan man locka fler att tycka om de små läckerbitarna!

Ostron vinäger champagne
Ostron med citron, vinägersås och champagne

Våra bästa tips när du ska servera ostron:

1. Se till att ostronen är färska och fina. De ska dofta fräscht och av hav. Ett läckert sätt att servera dem är på en bädd av krossad is, då håller de dessutom kylan under tiden ni äter dem. Annars är det läckert att lägga dem på grovt salt, det blir vackert och gör att de ligger stadigt.

Att öppna ostron hur öppna ostron
Färska ostron på en bädd av is

2. Lär dig tricket för att öppna dina ostron smidigt. Använd helst en ostronkniv, det är lättast så – och en kökshandduk eller ostronhandske är förstås inte fel (men kanske lite onödigt att lägga pengar på en handske om man inte äter ostron ofta). Fatta ostronet i handduken med ena handen och håll en stadig kniv med kort blad i den andra. Håll den mest kupade sidan neråt. Sätt in kniven i sidan eller längst bak och vicka tills muskeln går av, då öppnar sig ostronet nästan av sig självt.

Använd rätt verktyg för att öppna ostronen

3. Hitta en passande dryck. Champagne är nästan givet men även en chablis eller en torr riesling eller sancerre passar bra till. Ledorden är krispigt och torrt oavsett.

Ostron med champagne på NK:s ostronbar

4. Tänk igenom tillbehören. Mjukt mörkt bröd och lite smör serveras i princip alltid till ostron på kontinenten. Citron är förstås nästan ett måste och många tycker om att äta sina ostron tillsammans med en vinägersås (finhackad schalottenlök blandad med lite rödvinsvinäger), andra vill ha tabasco till. Här och här tipsar vi om lite ovanliga – men supergoda – tillbehör. Prova dig fram tills du hittar din favorit!

Ostron med lime, koriander och gurka; ostron med gräslök, citron och vit balsamvinäger

5. Gratinera dem. Om du vill servera ostron men du har en gäst som inte uppskattar havssmaken eller den slajmiga konsistensen finns ett trick att ta till – gratinera dem. Riv lite parmesan eller annan lagrad ost och strö över de öppnade ostronen. Ev blandar du till lite vitlökssmör och lägger på ostronen innan du strör över osten. Gratinera ca 3 min högst upp i 250 graders varm ugn.

Naturella ostron på saltbädd

3 reaktioner på ”Ostron med tillbehör

Lämna ett svar