Ostron med tillbehör

Färska ostron tillhör de lyxigare livsmedlen. Trots det faller de inte alla i smaken. Men med de rätta tillbehören kan man locka fler att tycka om de små läckerbitarna!

Ostron vinäger champagne
Ostron med citron, vinägersås och champagne

Våra bästa tips när du ska servera ostron:

1. Se till att ostronen är färska och fina. De ska dofta fräscht och av hav. Ett läckert sätt att servera dem är på en bädd av krossad is, då håller de dessutom kylan under tiden ni äter dem.

2. Lär dig tricket för att öppna dina ostron smidigt. Använd helst en ostronkniv, det är lättast så – och en kökshandduk eller ostronhandske är förstås inte fel (men kanske lite onödigt att lägga mycket pengar på en handske om man inte äter ostron ofta). Fatta ostronet i handduken med ena handen och håll en stadig kniv med kort blad i den andra. Håll den mest kupade sidan neråt. Sätt in kniven i sidan eller längst bak och vicka tills muskeln går av, då öppnar sig ostronet nästan av sig självt.

3. Hitta en passande dryck. Champagne är nästan givet men även en chablis eller en torr riesling eller sancerre passar bra till. Ledorden är krispigt och torrt oavsett.

Ostron med champagne på NK:s ostronbar

4. Tänk igenom tillbehören. Mjukt mörkt bröd och lite smör serveras i princip alltid till ostron på kontinenten. Citron är förstås nästan ett måste och många tycker om att äta sina ostron tillsammans med en vinägersås (finhackad schalottenlök blandad med lite rödvinsvinäger), andra vill ha tabasco till. Prova dig fram tills du hittar din favorit!

5. Gratinera dem. Om du vill servera ostron men du har en gäst som inte uppskattar havssmaken eller den slajmiga konsistensen finns ett trick att ta till – gratinera dem. Riv lite parmesan eller annan lagrad ost och strö över de öppnade ostronen. Ev blandar du till lite vitlökssmör och lägger på ostronen innan du strör över osten. Gratinera ca 3 min högst upp i 250 graders varm ugn.

Att öppna ostron hur öppna ostron
Färska ostron på en bädd av is

En reaktion på ”Ostron med tillbehör

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s