Afternoon Tea

Afternoon Tea snittar laxsnittar gurksnittar
Afternoon Tea med gurksnittar, laxsnittar och citronsockerkaka

Ett riktigt bra Afternoon Tea är både lyxigt och gott, och kan avnjutas både i trädgården om sommaren eller framför brasan en eftermiddag i höstrusket.

Det finns några element som bara måste finnas med om det ska vara ett riktigt klassiskt Afternoon Tea. Först snittar, sen scones och som avslutning något sött som en bakelse eller en bit tårta. Och så te förstås, massor av te!

I ett High Tea så ska det helst ingå en varm och matig rätt också, så att man är säker på att bli riktigt mätt (trots snittar, scones och bakverk).

Här samlar vi våra bästa recept och tips på allt du behöver veta för att lyckas!

Afternoon Tea rabarberkaka
Rabarbersockerkaka

1. Börja med snittar och bubblor

Starta eftermiddagens festligheter med snittar. Minst en sort behöver du, men gärna flera olika varianter. Skär dem i smala stavar, fingersandwichar, så orkar gästerna smaka flera olika sorter. Pröva gärna klassikerna gurksnittar, snittar med rökt lax och Philadelphiaost eller laxröra och snittar med coronation chicken (kycklingröra med curry). Rökt skinka med en lagrad ost och en söt senap är ett annat tips, eller en blandning av räkor, majonnäs och kokt ägg. Prova gärna att ha lite olika sorters bröd också, för att variera.

Till den här delen av måltiden brukar det serveras bubbel – ett glas champagne är att föredra, och gärna en ganska torr champagne som Pol Roger, en favorit för många britter (och Winston Churchills älsklingschampagne).

Afternoon Tea gurksnittar laxsnittar snittar
Snittar och champagne

2. Scones med tillbehör

Scones är kanske det första man kommer på när man tänker på ett Afternoon Tea. Det ska inte vara den vanliga svenska platta varianten på mjöl och bakpulver, utan den engelska versionen som ser ut mer som en platt bulle. Recept hittar du här. Med eller utan russin, korinter eller choklad är valfritt.

Till den serverar du förstås din favoritmarmelad – gärna olika hemlagade sorter som plommon, krikon eller krusbär. Smör, färskost och clotted cream är väldigt gott att ha till också. Lemon curd är en annan favorit hos många. En bit lagrad ost är inte heller så dumt, prova gärna det.

Ett alternativ till scones är engelska muffins – ett bröd som har väldigt lite med våra vanliga muffins att göra. Engelska muffins serveras rostade med smält smör och gärna marmelad.

Engelska scones Afternoon tea
Engelska scones – ett måste på Afternoon Tea

3. High Tea – servera en matig rätt

När man äter Afternoon Tea blir man oftast så mätt att man inte orkar äta nån lunch eller middag. Då är det lika bra att slå ihop lunchen och/eller middagen med tedrickandet, och servera en lätt varmrätt.

Exempel på det kan vara sparris med pocherat ägg och lite lufttorkad skinka eller rökt lax, en avokadosmörgås med kokt ägg och chili eller en klassisk Ägg Benedict.

Avokado smörgås ägg chili
Avokadosmörgås med kokt ägg och chili

4. Bakverk och tårtor

Sjävklart ska en sån här festmåltid avslutas med något sött och gott. Det är trevligt med flera olika bakelser eller tårtbitar så att man kan få smaka flera godsaker. Gärna en variant på sockerkaka, t ex en plommonkaka, och något med choklad, t ex en saftig chokladkaka eller en kladdkaka med chili. Minimuffins med eller utan frosting eller vispgrädde och bär är alltid ett säkert kort.

Här är det bara fantasin som sätter gränser – baka och servera just dina favoriter – en rejäl tårta eller många små munsbitar spelar ingen roll så länge det är nåt du gillar!

Rabarbermuffins
Rabarbermuffins

5. Te – satsa på kvalitet

Det är ju egentligen teet som ska stå i centrum, även om det är lätt att överglänsa med tjusiga bakverk. Men till så tjusiga bakverk kan man såklart inte servera ett gammalt påste som man hittat längst in i skafferiet. Nej, köp te i lösvikt, och det är förstås godare och mer smakrikt ju färskare det är.

Till ett Afternoon Tea med många olika rätter är det vanligt att man serverar ett svart klassiskt te, exempelvis Ceylon, Assam eller en vanlig Earl Grey med bergamott. Köp något du verkligen tycker om – men tänk på att alla gäster kanske inte uppskattar jordgubbs- och rabarbergräddssmak på sitt te lika mycket som du.

Börja alltid med att värma tekannan med kokt vatten innan du sedan gör en laddning te. Och fortsätt sedan att koka vatten, för det går åt. Byt ut tebladen i kannan efter några påfyllningar, annars blir teet som serveras lite beskt och urvattnat. Du kan antingen lägga tebladen direkt i kannan och sila när du häller upp, eller lägga tebladen i en tekula i kannan.

Tekanna te Afternoon Tea
Värm tekannan med kokande vatten innan du häller i te och tevatten

6. Duka för fest

Det ska såklart vara festligt när du serverar Afternoon Tea – oavsett om du har många gäster vid ett matsalsbord, eller dukar för två vid fåtöljerna framför brasan. Passa på att använda finporslinet och silverbesticken, om du har det!Afternoon Tea ska vara en fröjd för ögat, så använd dina finaste kakfat – och ett våningsfat är perfekt om du har ett sånt.

Tänk på att det kan gå åt minst en assiett var om det blir kladdigt med marmelader och annat gott. Glöm inte fat att lägga tekulor eller tesilar på.

Duka Afternoon Tea Vista Alegre
Duka med finporslinet när du ska servera Afternoon Tea – det blir festligare så!

Visste du

…att den som införde tedrickandet i England var den portugisiska drottningen Katarina, gemål till den engelske kung Karl II under slutet av 1600-talet? Som hemgift hade drottningen bland annat med sig den indiska staden Bombay, så det är lätt att gissa varifrån hon plockat upp vanan att dricka te som sällskapsdryck.

…att seden att servera en lite matig måltid med te startades av en hovdam i England i mitten av 1800-talet? Anna, den sjunde hertiginnan av Bedford, tyckte att det var för långt att vänta mellan den lätta lunchen och den sena middagen som man brukade äta då i de kretsarna.

Sockerkaka Afternoon Tea
Sockerkaka med kristyr och sockerblommor – perfekt på ett Afternoon Tea

…varför det kallas High Tea? Jo förmodligen eftersom den mer matiga varianten förr åts på vanliga höga stolar, till skillnad från Afternoon Tea som kunde inmundigas i soffor eller vilstolar, eftersom det bara var en munsbit som man intog för att fylla hålet mellan lunch och middag.

Afternoon Tea Ägg Benedict Ägg Royal lax
Laxtoast med pocherat ägg och hollandaisesås – en Ägg Benedict med lax

4 reaktioner på ”Afternoon Tea

Lämna ett svar