Ägg Benedict

Ägg Benedict är en klassiskt äggrätt som ofta serveras till frukost eller brunch. Varianterna är många – Ägg Royale med lax, Ägg Florentine med spenat och Ägg Blanchard med béchamelsås är några. En äkta Ägg Benedict ska dock bestå av en rostad och smörad engelsk muffin med krispigt bacon eller en rejäl skiva skinka och ett pocherat ägg toppat med hollandaisesås.

Berättelserna om hur rätten kom till är också många, men min favorithistoria är att en man vid namn Lemuel Benedict kom in på anrika hotell Waldorf Astoria i New York år 1894, och i ett försök att bota sin baksmälla beställde han precis det han var sugen på – rostat bröd med smör, pocherat ägg, krispigt bacon och en snipa hollandaisesås. Hovmästaren Oscar Tschirky blev så imponerad av kombinationen att han la till Ägg Benedict på menyn, men med engelska muffin och skinka istället för toast och bacon.

Ägg Benedict recept
Ägg Benedict

Ingredienser (2 port):

Gör så här:

Börja med att slå en egen hollandaisesås – recept hittar du här.

Om du vill ha bacon så steker du dem krispigt på medelvärme och låter dem sedan rinna av på hushållspapper.

Sedan är det dags att pochera äggen. Knäck äggen och lägg dem i varsin kopp. Koka upp vatten i en kastrull, gärna en vid kastrull så du har lite utrymme. Häll i 1 msk ättiksprit och lite salt. Med en sked eller slev rör du sedan upp en virvel i vattnet och sedan häller du försiktigt ner äggen, ett i taget, i vattnet. Låt sjuda i ca 3 minuter. Plocka försiktigt upp dem med en hålslev.

Dela dina engelska muffins itu och rosta halvorna i en brödrost. Bred på smör när de är klara och lägg på varsin tallrik. Lägg skink- eller baconskivorna på bröden, därefter de pocherade äggen och häll sedan hollandaisesås över.

Avsluta med att strö lite flingsalt överst och dra ett par drag med vitpepparkvarnen.

Ägg Benedict recept
Ägg Benedict

En reaktion på ”Ägg Benedict

Lämna ett svar