Kokt sparris

Sparris är en fantastisk delikatess som smakar allra bäst som en av vårens primörer – även om man numera kan få tag på grön sparris året om. När den vita sparrisen kommer blir det sparrisfest!

Lite kokt sparris är fantastiskt gott antingen som tillbehör till fisk eller kött, eller som för- eller huvudrätt med lite goda tillbehör till (se tips nedan).

Ingredienser:

  • Sparris
  • Vatten
  • Salt

Gör så här:

Vit sparris

Skala sparrisen med en vanlig potatisskalare. Skär av ett par centimeter av nederdelen, den brukar vara besk och träig.

Koka upp vatten i en kastrull och salta. I början och slutet av säsongen kan man slänga med en nypa socker eftersom sparrisen kan vara en aning besk.

Koka ca fem minuter (anpassa tiden efter sparrisens tjocklek). Ta kastrullen från plattan och låt sparrisen dra ytterligare fem minuter innan du plockar upp den med en hålslev och låter dem rinna av på lite hushållspapper.

Gröns sparris

Grön sparris behöver oftast inte skalas, men man kan skala av litegrann från nederdelen om skalet ser träigt ut. Skär eller bryt av några centimeter av nederdelen oavsett.

Koka upp vatten och salta det, lägg i sparrisen. Det räcker med några minuter, den blir lätt överkokt. Man kan gärna lägga den kokta sparrisen i isvatten om man inte ska servera den varm, på så sätt behåller den sin fina färg bättre.

Tips på servering

Du kan servera din sparris på en mängd olika sätt. Kanske är det allra godast att bara ha lite hyvlad parmesan på, men ett pocherat ägg och lite lufttorkad skinka eller rökt lax till är inte alls dumt. Och lite hollandaisesås är förstås ljuvligt.

Kokt vit sparris med prosciutto, parmesan och pocherat ägg

3 reaktioner på ”Kokt sparris

Lämna ett svar