Engelska scones

Engelska scones är något helt annat än de vi bakar i Sverige. Engelska scones innehåller grädde och smör och är därmed både tyngre och finare i konsistensen än svenska.

Engelska scones kan man avnjuta till frukost eller fika, och de är ett givet inslag vid ett Afternoon Tea.

Nygräddade scones

Ingredienser (6-8 st):

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör
  • 1 1/2 dl vispgrädde + lite till pensling

Gör så här:

Lägg vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Lägg i smöret, som ska vara rumsvarmt, och nyp ihop allt med fingertopparna.

Häll i grädden och knåda ihop till en smidig deg.

Platta ut degen till en platta som är ca 2 cm hög. Använd ett glas eller ett runt kakmått för att ta ut runda plattor i önskad storlek.

Lägg plattorna som de är eller i muffinsformar på en plåt med bakplåtspapper och pensla dem med grädde, eller uppvispat ägg om du föredrar det. Grädda ca 10 minuter i mitten av ugnen som ska stå på 225 grader, tills sconesen fått fin färg.

Sconesen är godast varma och nygräddade, men de går att spara ett dygn, eller frysa in dem för senare mys.

Servera med marmelad och smör, färskost eller clotted cream. Ost är förstås inte heller fel till!

Scones med färskost och plommonmarmelad

Tips!

Man kan experimentera lite också och blanda ner någon smaksättning i sconesen – det gör man i så fall i slutet när man hällt i grädden men innan man tar ut de runda plattorna. Korinter eller sultanrussin är vanligt, men också annan hackad frukt går bra. Hackad blockchoklad ger sötma i sconesen, medan riven ost gör sconesen mer matiga.


2 reaktioner på ”Engelska scones

Lämna ett svar