Smal kladdkaka med choklad och chili

Kombinationen chili och choklad påminner mig alltid om den härliga Lasse Hallström-filmen Chocolat med Juliette Binoche, Lena Olin och Johnny Depp i huvudrollerna.

Just den här chokladkakan är inte riktigt lika syndig som den krämiga chilichoklad som serveras i filmen – den är faktiskt förhållandevis kalorisnål. Men ack så god, och beroende på hur länge den gräddas kan man välja hur kladdig den blir.

Jag brukar tycka att det räcker bra med en liten tårta eller kaka när jag bakar – så oftast använder jag mig av en liten form med löstagbar botten (16 cm i diameter). Vill man baka en större kaka är det bara att dubbla receptet.

Ingredienser (till 6 portioner):
En klick smör
2 små ägg (om du dubblerar receptet för att göra i en vanlig form så räcker det med 3 ägg)
1 dl socker
0,5 dl vetemjöl
0,5 del kakao
1 tsk vaniljsocker
En nypa salt
0,5 tsk anchochilipulver
175 g kesella lätt kvarg (en halv burk)
En chilipeppar till dekoration (kan uteslutas)
Grädde och jordgubbar till servering (kan uteslutas)

Gör så här:
Smörj formen med lite smör. Vispa ägg och socker lätt i en medelstor bunke. I en annan skål blandar du alla de torra ingredienserna och rör sen ner i smeten. Tillsätt sedan kesellan och rör tills du fått en jämns och blank smet.

Häll smeten i formen och grädda i 200 grader längst ner i ugnen ca 10-15 minuter. Kolla med en sticka hur kladdig den är – den blir godast om den fortfarande är lite rinnig i mitten när du tar ut den. Låt den gärna svalna i kylen – och den går utmärkt att förvara i kylen i ett dygn innan man äter den om du vill vara ute i god tid med din bakning.

Garnera gärna med en chilifrukt. Servera med lite färska jordgubbar eller andra bär, och den som inte räknar kalorier kan festa till det med lite vispad grädde (eller lite matlagningsyoghurt eller lätt-crème fraiche).

Annonser

En reaktion på ”Smal kladdkaka med choklad och chili

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s