Kräftskiva

Ska du ställa till med en riktig kräftskiva finns det några saker du absolut måste tänka på. Här samlar vi våra bästa tips!

Kräftorna. Nyfångade och nykokta är förstås godast. Även om du inte kan – eller orkar – fånga dem själv så finns det ofta möjlighet att köpa direkt av licensierad fiskare eller i butik. Vårt recept på att koka kräftor hittar du här.

Tillbehören. Västerbottenostpaj förstås (stor eller liten) och lite gott bröd – lite skivad baguette, eller rostat bröd med smör för den som är lite mer ambitiös. Ett alternativ är att satsa på västerbottensnurror. Eller franska ostpuffar – gougères – smaksatta med västerbotten. Recept för paj, snurror och puffar når du via respektive länk.

Många vill ha en ostbricka, då är ju Västerbotten, kryddost och en vällagrad cheddarost riktiga klassiker. Vill du testa något nytt kan du köpa hem lite pecorino, munster eller kanske en gruyère.

En enkel grönsallad kan vara gott till, även om det kan vara besvärligt att äta med kräftkladdiga fingrar. Om du vill servera en sås till kräftorna så testa vår fräscha limesås.

Vill man ha lite mer rejäl mat efter kräftorna passar en matig paj, en omelett eller en kantarelltoast bra, eller en varm och mustig chiligryta. För recept klicka på länkarna.

Nykokta kräftor med västerbottenpaj
Ingen kräftskiva utan västerbottenostpaj!

Drycken. Öl och snaps är ju givna följeslagare på kräftskivan – ”Kräftor kräva dessa drycker” som det uttrycktes på en affisch av Albert Engström under kampanjen inför folkomröstningen om rusdrycksförbud 1922. Nästan alla öl passar bra men här föredras lager eller ale, gärna en med lägre alkoholstyrka. Bra snaps till kräftor är en akvavit med smak av fänkål eller anis, som exempelvis O.P Andersson, Vinga eller Gammal Norrlands. Föredrar du vin så satsa på en tysk riesling, t ex Kloster Eberbach. Kolsyrat vatten med några skivor citron passar också utmärkt.

Snapsvisorna. Vill du vara ambitiös och väl förbered så sätter du ihop ett eget vishäfte i förväg. Annars kan ni alltid googla klassikerna om minnet tryter när det väl är dags att stämma upp.

Efterrätten. När ni väl har ätit er riktigt mätta på kräftor, paj och annat gott så passar det bra med något fräscht och sött som avrundning. Servera gärna en syrlig limedessert, en Key Lime Pie eller en smaskig kladdkaka med lite sting i.

Dekorationen. Ja, det blir faktiskt lite festligare om det syns att det är en kräftskiva och inte vilken skiva som helst. Vill du skippa de lustiga hattarna så kanske i alla fall några färgglada lyktor kan vara på sin plats – och gärna servetter, underlägg, glas eller porslin i rött. Lite levande ljus i lyktor lyser upp och ett hett tips är att använda den vackra krondillen i dukningen, gärna i små vaser. Tänk igenom helheten så det blir precis lagom så som du vill ha det.

Dukning för kräftskiva
En vacker dillkrona på den röda servetten hjälper upp dukningen

2 reaktioner på ”Kräftskiva

Lämna ett svar