Koka kräftor

Ingen augusti utan kräftskiva! Våra kräftor köper vi från en fiskare på Vinön i Hjälmaren. Hur kokar man då kräftor? Få saker är så enkelt? Receptet för att koka kräftor som vi använder är helt utan spår av krångel. Bara kräftor, vatten, salt och dill. Det går att komplicera saken med öl och socker men varför skulle man?

Vi brukar oftast äta kräftorna som förrätt med bröd och västerbottenostpaj. Hinner man inte göra pajen är västerbottenosten ändå ett utmärkt tillbehör. Öl är den givna drycken till kräftor och om man ska dricka snaps är en akvavit med fänkål- eller aniskarraktär ett utmärkt val. Om man ändå vill dricka vin rekommenderas en tysk riesling.

Ingredienser:

  • 2 kilo levande kräftor
  • 4 liter vatten
  • 1,5 dl grovsalt
  • Rejält med dillkronor
Hur kokar man kräftor? Jo, med vatten, dill salt!

Gör så här:

Koka upp vatten i en stor kastrull tillsammans med salt och dill. Skölj av de levande kräftorna i kranvatten. Ev döda kräftor slängs.

När vattnet i kastrullen kokar ordentligt och lägger du i kräftorna, en handfull åt gången. Vi brukar lägga fem-sex stycken i en mindre skål som sedan hälls ner i kastrullen. Det ska koka i kastrullen när du lägger i nästa omgång. När du lagt i alla kräftor ska de koka i ca 8-10 minuter.

Kräftkok med krondill
Kräftkokning pågår

Låt kräftorna svalna i det goda spadet och förvara dem sedan kallt. När det är dags för servering lägger du upp kräftorna på ett stort fat och garnerar med nya fräscha dillkronor.

Det går förstås att halvera receptet men ännu hellre att öka det. När man ändå håller på kan man lika gärna göra en större sats på en gång. De går utmärkt att frysa in för kräftkalas senare under året. Se till att kräftorna är täckta med spad.

Recept koka kräftor

Tips!

Läs allt om kräftskivan här – recept, tips på tillbehör och dukning, och mycket annat!


3 reaktioner på ”Koka kräftor

Lämna ett svar