Liten västerbottenpaj

Västerbottenostpaj är ju makalöst gott, och ett måste på varje kräftskiva värd namnet. Men ibland vill man bara göra paj till några få personer, då passar det här receptet utmärkt. Det är anpassat för två pajformar à 12 cm i diameter eller till en pajform à 20 cm.

Vill man göra en stor paj finns receptet här.

Ingredienser:

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 40 g smör
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • Ca 1 1/2 dl riven västerbottenost
  • Salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Börja med att göra pajdegen. Blanda mjöl och salt i en skål, lägg i bitar av kylskåpskallt smör. Knåda in smöret i mjölet med fingrarna tills det blivit en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

Dela degen i två delar för att göra två pajer à ca 12 cm i diameter. Tryck ut degen i pajformerna så att både botten och kanter täcks. Ställ gärna in i kylen en stund. Blanda under tiden ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en annan skål.

Lägg ut den rivna osten i pajskalen och häll på äggsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen tills pajerna fått en fin gyllene färg, det tar ca 20-25 minuter.

Liten västerbottensostpaj till kräftor

2 reaktioner på ”Liten västerbottenpaj

Lämna ett svar