Krusbärsglass

Om du har lyckan att ha en krusbärsbuske så får du förhoppningsvis massa goda krusbär varje år. Men vad ska man göra av alla bär? Ett gott tips är att göra egen krusbärsglass. Det blir succé varje gång!

Det finns röda och gröna krusbär – de gröna är vanligare, men i detta recept har vi använt röda bär så glassen blir vackert ljusrosa. Med gröna bär blir glassen pastellgrön.

Ingredienser (ca 8 kulor glass)

  • 3 dl krusbär (ca 200 g)
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här:

Skölj och rensa krusbären. Dela dem och lägg i en kastrull tillsammans med vatten och strösocker. Koka på svag värme ca 10 minuter tills du fått en kompott. Låt den svalna.

Mixa med en stavmixer eller sila genom en sil för att få en puré.

Vispa äggulor och florsocker till en vit, pösig smet i en bunke. Vispa grädden i en annan bunke.

Blanda bärkompotten med äggsmeten, och vänd sedan ner grädden.

Häll smeten i en glassmaskin och kör tills glassen är klar. För att få glassen riktigt kall och hård behöver du nog stoppa in den i frysen en stund när den är klar.

Om du inte använder glassmaskin så frys glassen i en bunke med lock i frysen. Ta ut och vispa glassen varje halvtimme, tills glassen är färdig efter 3 timmar.

Servera glassen som den är eller gärna med lite av säsongens bär eller frukt. Vispgrädde, krusbärssylt eller hallonsås är också väldigt gott till.

Tips!

Fläder och krusbär är en fin smakkombination – testa att blanda ner 1/2 dl koncentrerad fläderblomssaft i kastrullen när du kokar din krusbärskompott. Minska mängden vatten till hälften.

Här kan du hitta fler recept på saker som innehåller krusbär.

Och glöm inte att spara äggvitorna som blir över till lite frasiga maränger, som ju passar perfekt till glass!


Lämna ett svar