Omelett

En enkel omelett är bland det godaste som finns. Det går snabbt och lätt att laga och kan varieras i det oändliga.

Till en klassisk ost- och skinkomelett som den här kan man lägga till tomat, lök eller paprika. En simpel omelett utan något alls eller bara med örter är också väldigt gott. Svamp – antingen direkt i omeletten eller stuvade bredvid – är ett annat klassiskt tillbehör, liksom rökt lax, räkor eller lufttorkad skinka. Några droppar tryffelolja är inte heller dumt. Det är bara att använda sin fantasi!

Recept omelett ost och skinka
Omelett med ost, skinka och tomat

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • En skvätt mjölk
  • Salt och nymalen peppar
  • Smör
  • 2 tunna skivor skinka, hackad i bitar
  • Några skivor god smakrik ost
Recept omelett
Klassisk ost- och skinkomelett

Gör så här:

Knäck äggen i en liten skål och vispa upp dem för hand. Häll i en skvätt mjölk, salta och peppra. Blanda väl.

Häll en klick smör i en stekpanna som du värmer på medelhög värme. Se till så att smöret rinner ut i hela pannan, häll sedan i äggsmeten. Sänk värmen om det behövs, det får inte bli för varmt. Använd en stekspade för att försiktigt dra in kanterna på omeletten in mot mitten. Vicka på pannan så att ny äggsmet rinner ut i kanterna. Det ska bildas mjuka ”vallar” från mitten och utåt – det gör att omeletten blir krämig och fluffig.

Innan smeten har stelnar strör du ut skinka och lägger därefter ut ost över hela omeletten. Stek långsamt på ganska svag värme, omeletten är färdig när den stelnat något men fortfarande är lite krämig i mitten.

Stjälp upp på en tallrik och servera med en sallad, gärna med lite fransk dressing. Vill du ha vin till rekommenderas ett lätt rött vin, exempelvis en beaujoulais.

Receptet på omelett och fin sallad
Omelett på kalkon och paprika med sallad

Tips…

…om du vill göra en god svampomelett är det enklaste sättet att först skiva svampen ganska tunt och sedan steka skivorna försiktigt i smör i en rymlig stekpanna (vill du sätta lite extra smak kan du krossa en vitlöksklyfta som får sätta smak på smöret eller olivoljan som du steker svampen i). Gör sedan omeletten i en annan stekpanna och lägg på svampen när omeletten börjat stelna. Smaksätt gärna med en god ost. Om du gör omeletten direkt i samma panna som du stekt svampen får den en ganska trist grå färg av det brynta smöret.

Recept omelett champinjoner svamp tryffelolja
Omelett med kastanjechampinjoner och tryffelolja

…om man fräser lite färsk babyspenat i pannan innan man slår på äggsmeten och sedan smular i lite fetaost medan omeletten stelnar, så får man till fantastiska smaker i en fetaost- och spenatomelett. Både lyxigt och snabblagat!

Recept omelett fetaost och spenat
Fetaost- och spenatomelett

2 reaktioner på ”Omelett

Lämna ett svar