Sorbet på röda vinbär

Detta är en fantastiskt god sorbet, som verkligen smakar hemmagjord i ordets bästa bemärkelse. Visste du inte vad du ska göra med dina röda vinbär så vet du nu! En jättegod sorbet.

Vill du lyxa till med lite likör – som ger en vuxnare smak och lite slaskigare konsistens – så passar en skvätt Cointreau eller annan apelsinlikör bra. Du kan också variera receptet vad gäller typ av citrus. Apelsin, grapefrukt, clementin, citron eller lime har lite olika egenskaper som du kan experimentera med.

Receptet på god dessert; rödvinbärsorbet!

Ingredienser:

  • 350 g röda vinbär
  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 apelsin (3/4 dl saft av grapefrukt, lime, citron eller annan citrus kan också användas)
  • Ev 2 msk Cointreau eller annan apelsinlikör
Vinbärssorbet får en intensiv färg och en koncentrerad god smak.

Gör så här:

Koka upp socker och vatten i en kastrull tills sockret har löst sig, Sockerlagen ska då vara helt klar. Låt den svalna.

Rensa bären så de är någorlunda rena. Mixa vinbären och sila sedan bort eventuella skal och kärnor med en nätsil.

Dela apelsinen och pressa ut saften ur ena halvan.

Blanda sockerlagen och vinbärspurén med apelsinsaften. Om du vill ha i apelsinlikör så minskar du på mängden apelsinsaft med hälften och tillsätter likören nu.

Sedan är det dags att frysa din sorbet. Om du använder glassmaskin så häller du smeten i den och kör tills sorbeten är klar. Det tar bortåt 40 minuter, tiden beror på vad du har för glassmaskin. Om du vill ha sorbeten riktigt kall och hård kan du behöva stoppa in den i frysen när den är klar, men glöm inte att ta fram den en stund innan servering.

Om du inte använder glassmaskin så frys sorbeten i en bunke med lock i frysen. Ta ut och vispa varje halvtimme, tills sorbeten är färdig efter 3 timmar.

Vad göra med röda vinbär? Ja en sak man måste prova är sorbet!

Lämna ett svar