Krusbär – våra bästa recept

Vad ska man göra av sina krusbär? Är du en av de lyckliga som har en dignande krusbärsbuske eller två? Och inte orkar äta upp alla bären från busken? För dig har vi samlat våra bästa recept där vi tar tillvara på krusbären.

Krusbär kan antingen vara gröna eller röda när de är mogna. Krusbären på dessa bilder är röda, så slutresultatet ser annorlunda ut om du har bär som är gröna när de är mogna.

Röda krusbär på sin buske

Våra bästa krusbärsrecept:

Krusbärsmarmelad – en given sak att börja med om du letar recept för sina krusbär. Du kan göra en stor eller liten sats, den håller länge, och passar lika bra till frukostmackan eller ostbrickan som att ge bort i present i vacker burk med fin etikett. Klicka här för receptet.

Krusbärssylt – busenkelt att koka ihop och blir jättegott. Smaksätt med en skvätt konjak om du vill ha en extra fyllig och vuxen smak. Klicka här för receptet.

Krusbärskräm – ett riktigt gott mellanmål eller en god lunch en vacker sommardag. Servera med kall mjölk och tacka din lyckliga stjärna för dina krusbär. Klicka här för receptet.

Krusbärskaka – den här lilla sockerkakan med krusbär är både enkel att baka och otroligt god. Prova själv, du blir inte besviken! Klicka här för receptet.

Krusbärsrutor – saftiga och fluffiga mjuka kakor med krusbär som du enkelt gräddar i långpanna. Minst lika goda som de ser ut! Klicka här för receptet.

Krusbärstiramisù – ja, du såg rätt. Detta är en väldigt försvenskad variant av den klassiska italienska tiramisùn. Väldigt roligt och väldigt gott. Klicka här för receptet.

Visste du att…

Krusbär har sannolikt funnits väldigt länge hos oss människor. Först troligen som medicinalväxt under antiken och medeltiden, men från 1500-talet blir spåren fler, förmodligen för att krusbär börjar odlas mer frekvent. Möjligen innebär odlandet också att krusbäret förbättras, utvecklas och blir mer välsmakande.

I svenskt källmaterial dyker krusbäret – eller Johannisbär som det kallas – upp på 1570-talet. Och i mitten av 1600-talet förefaller krusbäret allt mer populärt och välanvänt i kosten. Ett känt exempel är Andras Palmcrons recept på höns i vin och krusbär från 1642. Något sådant recept har vi inte publicerat på bloggen. Men det kanske kommer. Ty blott Sverige svenska krusbär har, i alla fall enligt Carl Jonas Love Almquist.


6 reaktioner på ”Krusbär – våra bästa recept

Lämna ett svar