Key Lime Pie

Key Lime Pie är en klassisk amerikansk paj som traditionellt görs på lime från Florida Keys, en lime som har djupare och syrligare smak och som gulnar när den är mogen. Men det går utmärkt att göra Key Lime Pie på vanlig lime också.

Detta recept passar en pajform på ca 23-25 cm i diameter.

Ingredienser:

Pajskalet

  • 3 1/2 dl digestivekex (alt grahamskex)
  • 1 dl smält smör
  • 1 msk strösocker

Fyllningen

  • 5 äggulor
  • 1 burk (400 g) kondenserad söt mjölk
  • 1 dryg dl limesaft
  • 1 msk rivet limeskal

Garneringen

  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 2 msk florsocker
  • 1 lime skuren i tunna skivor

Gör så här:

Börja med pajskalet. Lägg kexen i en plastpåse och krossa dem med hjälp av en kavel. Smält smöret och blanda smör, socker och kexsmulor till en smulig deg i en bunke. Pressa med baksidan av en matsked ut degen i pajformen, längs med botten och kanterna. Grädda i 150 graders ugn i 10 min tills skalet är sprött och doftar färdigt. Ta ut och låt formen svalna på ett galler innan det är dags att fylla den. Höj ugnsvärmen till 175 grader.

Fyllningen gör du genom att vispa äggulorna med elvisp i en torr bunke. Tillsätt den kondenserade mjölken och fortsätt vispa tills smeten har tjocknat. Skölj 2-3 lime noga och riva skalet tills du fått ihop 1 msk. Pressa sedan dina limefrukter så du får ihop en dryg dl saft. Rör ner skal och saft i smeten.

Häll krämen i pajskalet. Grädda 10 minuter i 175 graders ugn. Låt svalna på galler. Ställ sedan in pajen i frysen och låt stå minst tre timmar. Den ska vara fast men inte hårdfrusen.

Ta fram pajen 20 min före servering. Vispa grädden fast med florsocker. Spritsa ut den runt kanten på pajen. Skölj en lime noggrant och skär upp den i tunna skivor och garnera pajen med skivorna.


Lämna ett svar