Krusbärstiramisù

Har du krusbär hemma men vet inte riktigt vad du ska göra av de syrliga bären? Har du redan testat marmelad, kräm och kaka? Prova att göra en tiramisù – med krusbär. Denna klassiska italienska dessert får ett riktigt lyft med de goda svenska bären.

Krusbärstiramisù

Ingredienser (4 portioner):

  • 100 g savoiardikex – ca 8-10 kex
  • 250 g mascarpone
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker + 1 dl till krusbärskompotten
  • 1 dl lemonad eller pressad citronsaft
  • 1 msk citronlikör som Limoncello (kan uteslutas)
  • 150 g (ca 2,5 dl) krusbär
  • 1/2 dl vatten

Gör så här:

Börja med att göra en krusbärskompott. Skölj och snoppa bären. Dela stora bär i halvor. Koka upp 1 dl socker och vatten i en rostfri kastrull. Lägg i bären och koka under lock på svag värme tills de spricker, det tar ca 10-15 minuter. Låt kallna.

Separera sedan äggvitorna från gulorna och häll i varsin bunke. Häll 1 dl socker i bunken med äggulorna och vispa så det blir krämigt. Blanda ner mascarponen och rör till en slät och jämn kräm.

Vispa vitorna till ett fast vitt skum och vänd försiktigt ner det i smeten – men gör det direkt, om äggvitan får stå för länge blir den vattning och då blir inte krämen så fluffig som den ska vara.

Häll upp din lemonad eller pressade citronsaft i en skål och rör gärna ner lite limoncello eller annan citronlikör.

Ta fram några trevliga coupeglas eller dessertformar som du vill servera ur – eller använd dig av en enda stor fyrkantig form med höga kanter. Oavsett vilken sorts form du väljer bör du kolla att två lager kex ryms där i.

Häll upp lite av mascarponekrämen i botten av formarna så att botten täcks helt. Dela kexen om du ska servera i mindre glas. Doppa sedan hälften av kexen i saften med likören, ett kex i taget, och lägg i ett lager på krämen i glasen. Kexen ska doppas ganska snabbt – om de ligger i vätskan för länge blir de soggiga och går lätt sönder. Men var inte för snabb – de måste hinna suga upp lite saft/likör så de tar smak!

Bred ett tunt lager mascarponekräm på kexen och lägg på lite krusbärskompott. Bred på ytterligare ett tunt lager mascarponekräm och doppa sedan resten av kexen i saften och likören och lägg i formarna. Avsluta med ett sista lager mascarponekräm, som ska vara ganska rejält så att det täcker kexen.

Ställ in i kylen i minst två timmar. När det är dags att servera tar du ut glasen från kylen och dekorerar med lite citronmeliss eller toppar med några mogna krusbär.

Tiramisù smaksatt med krusbär

Lämna ett svar