Antipasti

Antipasti – som på italienska bokstavligen betyder före måltiden – är just italienska små förrätter eller kanske snarare aptitretare. Det är den rätt som inleder en riktig italiensk måltiden, innan den egentliga förrätten.

Antipasti kommer alltså före pastan/soppan/risotton (primo piatto – första rätten) och före köttet/fisken (secondo piatto – andra rätten) innan det hela avslutas med desserten (dolce – sötsak).

Antipasti äter man helst flera olika sorter av – det är perfekt när man är ett stort sällskap och kan ha flera olika antipasti att dela på.

Antipasti – burrata, salami, prosciutto, parmesan, oliv- och tomatbruschetta
Vad behöver du till din antipasti?

Här listar vi de mest populära italienska antipasti som är lätta att fixa hemma.

Charkbricka Passa på att servera italienska charkuterier om du ska bjuda på antipasti. Vanliga charkuterier är salami med olika smaker (har du inte provat tryffelsalami än så är det hög tid!), prosciutto, mortadella, coppa, bresaola och porchetta.

Italienska charkuterier charkbricka salami tryffelsalami prosciutto
En rejäl charkbricka är vanligt som antipasti – här med prosciutto, tryffelsalami och vitlökssalami

Fromaggi – ostbricka Det finns väldigt många goda italienska ostar som passar perfekt som aptitretare eller förrätt. En rejäl bit parmesan förstås, och pecorino, taleggio eller kanske asiago. Smaka dig fram!

Pecorino med tryffel passar bra på ostbrickan

Grissini Italiensk spröda brödpinnar passar bra till antipasti – och du kan enkelt baka dem själv. Recept på grissini hittar du här.

Grissini med parmesan
Parmesangrissini

Caprese En insalata caprese är en sallad med tomat och mozzarella – helst buffelmozzarella – och basilika. Ringla försiktigt över lite jungfruolivolja och strö över flingsalt och nymalen svartpeppar. Läs mer här.

Caprese mozzarella tomat
Insalata Caprese – buffelmozzarella, solmogna tomater och färsk basilika

Burrata En burrata är en handgjord italiensk färskost gjord på mozzarella med en krämig, gräddig kärna. En riktig delikatess! Den är god att äta som den är, med lite olivolja och flingsalt, eller med exempelvis ugnsbakade tomater eller rostade nötter. Burrata passar också mycket bra med charkuterier. Här kan du läsa mer.

Burrata mozzarella
En krämig burrata är en mozzarella med gräddig kärna

Bruschetta al pomodori Rostat eller grillat surdegsbröd som man gnider in med vitlök och ringlar lite olivolja över, innan man lassar på en blandning av tomater, oliver och basilika som marinerats i balsamicovinäger. Recept och förslag på andra fyllningar hittar du här.

Bruschetta di pomodori al pomodoro tomat
Bruschetta al pomodoro – vitlöksdoftande rostat surdegsbröd med olivolja och balsamicomarinerade tomater

Carciofi alla romana Kronärtskocka äter vi alldeles för sällan i Sverige, dessvärre, men hittar du kronärtskockor i din butik är detta en magisk rätt som du lätt kan laga till själv hemma. Recept hittar du här.

Carciofi alla romana – kronärtskockor på romerskt vis kokta i persilja, vitlök och olivolja

En reaktion på ”Antipasti

Lämna ett svar