Kaviar med tillbehör

Riktig kaviar kommer inte på tub. Istället är det små dyra burkar med svart störrom som gäller. Mest känd är rysk kaviar men även Iran är en stor producent.

Idag kan man även köpa kaviar som kommer från Europa. Stör odlas för kaviarproduktion i flera länder, exempelvis Sverige och Nederländerna.

Vilken sorts kaviar som är bäst (och då pratar vi alltså om den på störrom) är förstås också en fråga om tycke och smak. Olika producenter adderar olika mängd salt och kvaliteten skiljer sig lite åt mellan olika tillverkare. Men generellt sett är allt bra. Lyxigt och dyrt förstås men också väldigt smakrikt.

Använd alltid en sked av porslin, pärlemo eller plast, så din kaviar inte tar smak av metall.

Hur ska man då göra när man köpt sin burk med kaviar? Jo vi har flera bra förslag på servering här nedan.

Tips på servering:

Au Naturel. Allra godast är nog att äta din kaviar precis som den är, utan tillbehör.

Kaviar på isbädd

På rostat bröd med smetana. Lite ryskinspirerat blir det med om du serverar din kaviar på bröd med lite syrad grädde. Se bara till att skippa löken. Det är godast utan.

Rostat bröd med smetana och kaviar

Med äggröra. Ägg och kaviar är gott även när det är Kalles vi talar om. Med störrom blir det magiskt. Gör en krämig och fin äggröra som du serverar direkt med kaviarn. Eller så lägger du den på bröd eller i en krustad. Toppa med lite kaviar. Du kommer inte att bli besviken!

Äggröra med kaviar i krustader

Med potatismos. Det ryktas att den svenska entreprenören Jan Stenbeck gärna gjorde ett potatismos med rikligt med grädde och smör där han sedan rörde ner en rejäl burk kaviar. Det är lätt att förstå varför, om ryktet är sant. Ett lent fint potatismos passar bra ihop med kaviar.

Potatismos med kaviar

På chips med smetana. Ett trendigt och trevligt sätt att servera kaviar är att lägga det på ett lätt saltat potatischips. Gärna med lite smetana som grund.

Potatischips med smetana och kaviar

Tips på dryck

Kaviar och champagne

Vad dricker man då till sin kaviar? Vi väljer champagne. En flaska Bollinger är ett fantastiskt sällskap.

Vill du ha vodka? Köp en riktigt bra och servera den kyld. Och drick inte för mycket. Kaviarn är värd smaklökar i fin form.


En reaktion på ”Kaviar med tillbehör

Lämna ett svar