Perfekt äggröra

Äggröra är ju hur lätt som helst att göra – det är en ganska bra rätt för barnen att prova på när de ska lära sig hantera spisen. Men även om det är en enkel rätt så finns det tips och tricks som är bra att känna till för att få den så där perfekt krämig och god.

Äggröra krämig perfekt recept
Krämig äggröra på rostat surdegsbröd toppat med gräslök

För det första – använd riktigt bra ägg. Ekologiska är helt klart bäst. Det är värt prisskillnaden alla gånger, och det märks särskilt när man äter äggen som de är.

För det andra – ha inte bråttom. Receptet för en bra äggröra är att hålla pannan på något lägre än medelstark värme, blir det för varmt så bli äggröran snabbt torr och tråkig.

För det tredje – använd en lagom stor och bra panna. I en för stor panna kan det bli färdigt för fort, i en för liten kan det vara svårt att komma åt att röra ordentligt.

För det fjärde – använd bra kryddor. Allra godast blir det med fint salt och nymalen svartpeppar direkt från kvarnen. Men var försiktig med kryddningen, och särskilt saltet, om du serverar något tillbehör till. Tryffel är en god smaksättning – har du inte färsk så är det jättegott att röra ner några droppar tryffelolja (läs mer nedan).

För det femte – matcha med rätt tillbehör. Krispiga bacon är ju det givna valet, men rökt lax eller lite sparris är också vanligt. Vill du testa något nytt (och jättegott) så prova att steka med några skivor chorizo eller annan korv, eller blanda i några riktigt mogna tomater. Eller servera rätt upp och ner på en skiva rostat surdegsbröd med smör som smält, det blir knappast bättre än så.

Äggröra och bacon English breakfast
Klassisk frukost- eller brunchmat – krämig äggröra, knaperstekt bacon och rostade brödskivor

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 2 tsk vatten, mjölk eller grädde (beroende på vilket kaloriintag du vill hålla…)
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • Smör att steka i
Färska ekologiska ägg ger den godaste äggröran

Gör så här:

Knäck äggen i en skål och vispa dem rejält, gärna med en äggvisp i plast. Tillsätt vätskan och salt och peppar. Vispa.

Smält smöret försiktigt i pannan, det ska absolut inte vara så varmt så det bryns. Vicka runt så du har smör i hela pannan.

När smöret precis börjar bubbla och fräsa så häller du i äggsmeten och sedan rör du fortsatt med äggvispen (eller vad du nu använder – jag har sett en kock på ett hotell i Kina använda pinnar för att göra en perfekt äggröra!) i pannan.

Fortsätt röra tills äggröran är nästan klar – den ska vara lite mindre krämig än så som du vill ha den eftersom den stelnar lite ytterligare när den lämnar pannan.

Häll upp äggröran på en tallrik eller på en skiva rostat bröd. Dra två tag till med pepparkvarnen ovanpå.

Recept på krämig äggröra
Perfekt krämig äggröra på en skiva rostad levain

Tips!

Äggröra med tryffelsmak är en riktig höjdare! Skiva bara lite färsk tryffel ovanpå äggröran när den är klar. Har du inte färsk tryffel är tryffelolja ett bra alternativ.

Recept äggröra tryffel tryffelolja
Äggröra med tryffelsmak

2 reaktioner på ”Perfekt äggröra

Lämna ett svar