Lammstek med ben – perna de borrego

Lamm är ett fantastiskt kött som verkligen tål att kryddas upp med vitlök och örter på olika sätt. Får man tag på en fin lammstek med ben är detta ett väldigt gott och smakrikt recept från Portugal. Inga krusiduller, bara god smaksättning som förstärker lammets egen smak.

Lammstek med ben, kryddad med vitlök och örter

Ingredienser:

 • Lammstek med ben
 • Smålökar
 • Rikligt med färsk bladpersilja
 • Torkad oregano
 • Salt
 • Svartpeppar
 • Piri-piri eller annan krydda som ger lite hetta
 • Smör
 • Olivolja
 • Vitlök
 • Vitt vin

Gör så här:

Börja med att ta bort fettbollen som kan finnas i steken.

Skala smålökarna och en handfull vitlöksklyftor. Hacka persiljan.

Skär ev ett par snitt i steken och peta ner några vitlöksbitar.

Gnid in steken med salt, peppar, persilja och oregano – snåla inte med persiljan. Ha gärna på några droppar piri-piri eller strö över lite chili i annan form om du vill ha lite sting (det behövs verkligen inte mycket, justera efter smak!).

Hetta upp smör och olivolja i en stor stekgryta och bryn steken runt om.

Lägg smålök och vitlöksklyftor i grytan runt steken och stek sedan klart lammet i grytan på svag värme på spisen i ca 1 1/2 till 2 timmar (beroende på storlek). Häll på lite vitt vin mot slutet och ös steken då och då.

Servera med ugnsrostad potatis, de stekta smålökarna och skysåsen som blir kvar i grytan.

Tips!

Kall lammstek i tunna skivor är förskräckligt gott i en sallad, som smörgåsmat eller till en potatisgratäng. Så ta väl hand om eventuella rester!

Vintips!

Till en lammstek med tydlig smak av vitlök passar ett kraftigt rött vin bra. Du kan gå både åt det kryddiga och åt det fruktiga hållet – lamm är mycket vinvänligt, så det mesta kommer funka till. Prova gärna ett portugisiskt vin.


2 reaktioner på ”Lammstek med ben – perna de borrego

Lämna ett svar