Ägg Royale med lax

Ägg Royale är en variant på klassikern Ägg Benedict, serverad med lax istället för bacon eller skinka. Den engelska muffinsen som man har i originalet har vi här dessutom bytt ut mot en skiva toastbröd.

Vill man steka lite bladspenat (och kanske smaksätta den med riven muskot eller vitlök) så passar det också fint till laxen – då kan man även kalla rätten Ägg Florentine med lax.

Ägg benedikt med lax ägg florentine med lax recept pocherat ägg hollandaise egg Royale
Ägg Royale – en Ägg Benedict med rökt lax

Ingredienser (2 port):

Ägg benedikt med lax ägg florentine med lax recept pocherat ägg hollandaise egg Royale
Toast med rökt lax, pocherat ägg och hollandaisesås

Gör så här:

Börja med att slå en egen hollandaisesås – recept hittar du här.

Sedan är det dags att pochera äggen. Knäck äggen och lägg dem i varsin kopp. Koka upp vatten i en kastrull, gärna en vid kastrull så du har lite utrymme. Häll i 1 msk ättiksprit och lite salt. Med en sked eller slev rör du sedan upp en virvel i vattnet och sedan häller du försiktigt ner äggen, ett i taget, i vattnet. Låt sjuda i ca 3 minuter. Plocka försiktigt upp dem med en hålslev.

Rosta eller smörstek brödskivorna och lägg på varsin tallrik. Lägg laxskivorna på bröden, därefter de pocherade äggen och häll hollandaisesås över.

Avsluta med att strö lite flingsalt och dra ett tag med vitpepparkvarnen över rätten. Man kan också skära tunna skivor av grön sparris och toppa med.

Servera gärna med lite skivad avokado och sparris.

Ägg benedikt med lax ägg florentine med lax recept pocherat ägg hollandaise ägg Royale egg
Ägg Royale med lax, serverad med avokado och sparris

2 reaktioner på ”Ägg Royale med lax

Lämna ett svar