Hollandaisesås

Hollandaisesås recept
Hollandaisesås

Det är så mycket godare att göra sin egen hollandaisesås, och fräschare när man vet precis vad man har haft i den, än att köpa en färdig på burk eller påse. Och det är faktiskt mycket lättare än man kan tro – när du väl har testat och lyckats kommer du inte vilja ha färdigköpt sås igen.

Hollandaisesås – holländsk sås – räknas som en av grundsåserna i det franska köket, och används som grund för många andra såser (bearnaisesås, choronsås osv).

En klassisk hollandaisesås passar till mycket – till lax och annan fisk, till sparris och andra primörer och till Ägg Benedict till exempel.

Hollandaisesås

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 100 g smör
  • 1-2 msk citronsaft
  • 1 msk vatten (alt vitvinsvinäger)
  • Salt
  • Peppar
Hollandaisesås recept enkelt
Hollandaisesås vispas ihop kraftigt så den inte skär sig

Gör så här:

Smält smöret försiktigt i en kastrull. Vill du göra en brynt hollandaise så bryner du smöret sakta tills det fått brunaktig färg och nötaktig smak – låt det sedan svalna något.

Vispa ihop äggulorna med 1 msk vatten (eller vinäger) och citronsaft i en mindre rostfri skål eller kastrull.

Värm skålen i en större kastrull fylld med sjudande vatten – låt inte vattnet koka.

Rör hela tiden äggen tills de tjocknar. Det ska bli krämigt men inte alltför tjock blandning.

Ta sedan bort skålen från vattenbadet. Droppa i det smälta smöret lite i taget under konstant vispning. Vispa tills såsen tjocknar – låt gärna bli det vita som samlas i botten, du får en finare sås om du bara använder det klara smöret.

Vill du servera en sås med mer rinnande konsistens, t ex till fisk, så blandar du i lite vatten. Vill du ha en tjockare sås behöver du blanda i mer smält smör.

Smaka av med salt och vitpeppar, och lite mer citronsaft om det behövs. Voilà!

Hollandaisesås recept enkelt
Hollandaisesås på Ägg Benedict med lax

Tips!

Om din hollandaise mot förmodan skulle skära sig (det är lätt hänt under uppvärmningen) så räddar du lätt såsen genom att börja om från början – blanda en äggula med 1 msk vatten, värm upp under omrörning och vispa sedan i den förlorade såsen droppvis. Och se då till att inte ha skålen/kastrullen för varm!

Vit sparris med hollandaisesås recept
Vit sparris med hollandaisesås
Fjällröding med sparris och hollandaisesås

2 reaktioner på ”Hollandaisesås

Lämna ett svar