Italiensk kalvstek – arrosto di vitello

Kalvstek är klassisk husmanskost som länge serverats till söndagsmiddag i både Sverige och Italien. Men medan vi nordbor serverar vår med gräddsås och kokt potatis så väljer man söderöver gärna smaker som vitlök och vitt vin för att få till den rätta touchen.

Här kommer ett recept på en långsamt stekt kalvstek med dofter av vin och rosmarin, serverad med vitlöksstekt potatis. Buon Appetito!

Ingredienser: (4 port):

  • 800 g benfri kalvstek
  • Salt och peppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • Ev vatten och kalvfond
  • Rosmarin, en rejäl kvist (kan ersättas med salvia)
  • 800 g potatis
  • Färsk rosmarin

Gör så här:

Börja med att binda upp steken med steksnöre om den inte redan ligger i ett nät.

Gnid in steken i salt och peppar.

Skala och krossa en vitlöksklyfta. Hetta upp lite olja i en gryta och lägg i den krossade vitlöken. Stek sedan kalvsteken försiktigt runt om. Lägg sedan i en rejäl kvist rosmarin – eller pilla gärna in det under nätet – och häll på det vita vinet.

Ställ grytan – utan lock – i ugnen och stek långsamt på 125 grader tills innertemperaturen på steken visar 64 grader. Ös då och då med skyn som bildas i grytan. Häll vid behov på lite mer vitt vin och kanske lite köttbuljong (vatten och kalvfond).

Under tiden förbereder du potatisen. Skala den och skär den i halvor eller bitar, beroende på hur stor den är. Lägg i en ugnsform eller på en plåt. Häll över olivolja och salt och rör runt ordentligt med händerna så att oljan täcker potatisen jämnt. Lägg i en kvist rosmarin eller två. Skala och krossa en vitlöksklyfta och lägg i. Stek i 200 graders ugn tills potatisen är gyllene, ca 35 min.

När steken har stått inne i ugnen i ca 2 timmar så kommer den att vara färdig – men håll koll med en köttermometer, det kan gå mycket fortare än så! Ta ut grytan ur ugnen och ta upp steken. Låt den vila i folie en stund innan servering.

Plocka upp rosmarin och vitlök ur grytan och vispa gärna ner köttsaften som samlas i folien runt steken ner i skyn. Låt ev skyn koka ihop sig något.

Skär upp steken i tunna skivor och häll över lite sky. Servera tillsammans med potatisen.


Lämna ett svar