Smörgåstårta med lax och räkor

Smörgåstårta är precis vad det låter som – en tårta som är som en smörgås. Smörgåstårtan har funnits sen 1930-talet. Det är en av få rätter i svenska köket som kan kombinera kött med fisk och skaldjur. I denna variant har vi dock ingen skinka eller pastej utan satsar helt på lax och räkor.

Ingredienser (8 port):

 • 6 skivor landgångsbröd eller 18 skivor formfranska

Laxröra

 • 200 g Philadelphiaost
 • 200 g rökt lax
 • 1/2 citron
 • Vitpeppar

Räkröra

 • 400 g skalade räkor
 • 1 dl majonnäs
 • 1 dl crème fraîche
 • 1 1/2 msk finhackad dill
 • Salt
 • Vitpeppar

Garnering

 • 100 g Philadelphiaost
 • 2 dl crème fraîche
 • 2 dl majonnäs
 • 150 g handskalade räkor
 • 100 g rökt lax
 • 1/2 ask ärtskott
 • 1 gurka
 • 2 ägg
 • Rädisor
 • Dill
 • Citron

Gör så här:

Börja med att göra de båda fyllningarna.

Ta fram en hög bunke som du kan mixa i. Lägg lax och färskost i bunken. Pressa saften från en halv citron och häll saften i samma bunke. Mixa tills du fått en slät kräm. Rör ner nymalen vitpeppar.

Hacka räkorna grovt. Lägg dem i en stor bunke tillsammans med majonnäs och crème fraîche. Hacka dillen fint och rör ner i bunken tills du fått en väl blandad röra. Salta och peppra.

Ta fram ett serveringsfat eller en bricka av lagom storlek och lägg på bakplåtspapper. Skär bort kanterna på bröden och lägg en botten bestående av 2 landgångsbröd eller 6 skivor formfranska. Bred på laxröran på brödbotten.

Lägg på ytterligare ett lager bröd – dela gärna bröden på så sätt att du kan lägga ut dem utan att skarvarna hamnar på samma sätt som det undre lagret. Bred därefter på räkröran. Lägg till sist ut det sista lagret bröd.

Plasta gärna in och ställ i kylskåp några timmar eller över natten – smörgåstårtan blir godast om den får stå till sig. En stund innan det är dags att servera får du ta fram tårtan för att dekorera den.

Förbered dekoreringen genom att ordna allt du ska använda som garnityr. Koka äggen och låt dem svalna. Skala dem och skär dem i klyftor. Skala också räkorna. Skölj gurkan och skär av ändarna, hyvla sedan tunna långa skivor längs med gurkan. Skölj och skiva rädisorna tunt. Skär tunna skivor av citronen och snitta halvvägs på mitten.

Blanda sedan samman färskost, crème fraîche och majonnäs. Bred ut ett lager av krämen runt hela tårtan, även kanterna.

Garnera ovansidan med lax, räkor, gurka, rädisor, ägg, citron och dill. Dela ärtskotten till lagom längd och fäst dem runt kanterna på smörgåstårtan.


Lämna ett svar