Rabarbertiramisù

Tiramisù är en ljuvlig italiensk dessert som betyder ”dra upp mig” eller ”pigga upp mig”.

Traditionellt smaksätts den med kaffe och italiensk mandellikör, Amaretto, men här har vi bytt ut det mot rabarber och Limoncello. Mycket somrigare men minst lika gott!

Rabarber tiramisù recept

Ingredienser (4 portioner):

  • 100 g savoiardikex – ca 8-10 kex
  • 250 g mascarpone
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker + 1 dl till rabarberkompotten
  • 1 dl rabarberlemonad eller pressad citronsaft
  • 1 msk citronlikör som Limoncello (kan uteslutas)
  • 150-200 g rabarber
  • 1 dl vatten
Rabarber tiramisù recept

Gör så här:

Ansa, skölj och skär rabarber i mindre bitar. Blanda rabarber, 1 dl socker och vatten i en rostfri kastrull. Koka på medelstark värme under omrörning 5-10 minuter. Sila och låt kallna. (Om du gjort rabarbersaft eller rabarberlemonad kan du helt enkelt ta kompotten som blir över efter saftsilandet).

Separera sedan äggvitorna från gulorna och häll i varsin bunke. Häll 1 dl socker i bunken med äggulorna och vispa så det blir krämigt. Blanda ner mascarponen och rör till en slät och jämn kräm.

Vispa vitorna till ett fast vitt skum och vänd försiktigt ner det i smeten – men gör det direkt, om äggvitan får stå för länge blir den vattning och då blir inte krämen så fluffig som den ska vara.

Häll upp din lemonad eller pressade citronsaft i en skål och rör gärna ner lite limoncello eller annan citronlikör.

Ta fram några trevliga coupeglas eller dessertformar som du vill servera ur – eller använd dig av en enda stor fyrkantig form med höga kanter. Oavsett vilken sorts form du väljer bör du kolla att två lager kex ryms där i.

Häll upp lite av mascarponekrämen i botten av formarna så att botten täcks helt.

Dela kexen om du ska servera i mindre glas. Doppa sedan hälften av kexen i saften med likören, ett kex i taget, och lägg i ett lager på krämen i glasen. Kexen ska doppas ganska snabbt – om de ligger i vätskan för länge blir de soggiga och går lätt sönder. Men var inte för snabb – de måste hinna suga upp lite saft/likör så de tar smak!

Bred ett tunt lager mascarponekräm på kexen och lägg på lite rabarberkompott. Bred på ytterligare ett tunt lager mascarponekräm och doppa sedan resten av kexen i saften och likören och lägg i formarna. Avsluta med ett sista lager mascarponekräm, som ska vara ganska rejält så att det täcker kexen.

Ställ in i kylen i minst två timmar. När det är dags att servera tar du ut glasen från kylen och dekorerar med lite citronmeliss eller toppar med lite extra rabarberkompott.

Rabarber tiramisù recept

Lämna ett svar