Pannkakor

Pannkakor är numera klassisk svensk husmanskost, som är ett måste efter en god ärtsoppa. Såklart i plural. En pannkaka är nästan alltid för lite. Pannkakor är perfekt som picknickmat eller bara till lunch när man vill kalasa lite på något riktigt gott.

Det finns två skolor och recept för pannkakor – att steka och äta vartefter de blir klara, eller att steka upp alla och lägga upp i ett berg av pannkakor och sen äta dem. Välj själv hur du vill göra.

Pannkakor crêpes recept
Recept för goda pannkakor – servera bär till

Ingredienser:

  • 2 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • Smör till stekning
Pannkakor crêpes recept

Gör så här:

Häll upp mjölet i en bunke. Vispa ner hälften av mjölken tills du fått en slät, tjock smet. Vispa sen ner resten av mjölken.

Knäck äggen och vispa ner dem i smeten. Salta och rör om. Låt stå en stund.

Hetta upp en lagom stor stekpanna eller en pannkakspanna på spisen. Smält lite smör i den och vicka på pannan så smöret rinner ut överallt.

Häll i ca en 1/2 dl smet i pannan och stek försiktigt på medelhög värme. Vänd på pannkakan när den fått lite färg och stek på andra sidan tills den blivit vackert gyllene på båda sidor.

Fortsätt så tills alla är klara, det kan ta en liten stund. När du har rätta knycken kan du steka pannkakor i två eller fler stekpannor samtidigt, då går det fortare.

Servera med ett glas mjöl och färska bär eller en god sylt, gärna blåbärssylt eller jordgubbssylt. Vispad grädde eller vaniljglass gör det ännu lite festligare, och kan också användas i en god pannkakstårta.

Pannkakor crêpes recept
Pannkakor med jordgubbssylt.

Lämna ett svar