Marinarasås – italiensk tomatsås

Marinarasås med lök, vitlök och basilika

Marinarasås är en italiensk tomatsås från Neapel – det sägs att sjömännens hustrur förberedde denna sås inför makarnas återkomst från seglatser till havs, men det finns andra historier också om denna sås uppkomst.

Sant är i alla fall att den funnits sen åtminstone 1600-talet och att den består av tomat, lök och örter. Man kan variera med vitlök, kapris, oliver och annat, och örterna kan vara basilika och/eller oregano. En skvätt vin i är inte heller fel. Sant är också att den godaste såsen får man av de godaste tomaterna – San Marzano-tomater. Det tycker vi i alla fall!

Marinarasås är väldigt användbart – till pizza, till pasta eller som sås till kött eller fågel.

Detta är recept på en liten sats – den räcker till 2 små pastaportioner eller en liten pizza. Öka på receptet till önskad mängd om du vill göra mycket sås.

Pasta med marinarasås och italienska köttbullar

Ingredienser:

  • 1 burk hela tomater
  • 1 msk olivolja
  • Ev 1/2 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt
  • Lite basilika

Gör så här:

Skär vitlök i tunna skivor och hacka lök fint om du vill använda lök – lök behövs inte om du har fina tomater. Hetta upp olivoljan i en traktörpanna. Låt vitlök och ev lök bli genomskinliga i pannan, men de ska inte ta färg.

Häll sedan på tomaterna och låt såsen småputtra i minst 20 minuter – men om du gör en stor sats så kan du gott låta den stå och sjuda i ett par timmar. Smaka av med salt och toppa med basilika.

Pizza med marinarasås

3 reaktioner på ”Marinarasås – italiensk tomatsås

Lämna ett svar