Rabarberdessert med rabarbercurd

Denna dessert kan förberedas i god tid och sedan svängas ihop snabbt när det är dags att servera. Är du en sån som ofta har en sockerkaka hemma till helgen så är detta verkligen en perfekt dessert för dig!

Ingredienser (4 port):

  • En rejäl bit sockerkaka (eller rabarberkaka)
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • En handfull jordgubbar
  • 250 g rabarber
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 msk vatten
  • 1/2 msk maizena majsstärkelse + en skvätt vatten
  • 1 ägg
  • 25 g smör

Gör så här:

Till att börja med så behöver du en bit sockerkaka, så har du ingen hemma så bör du baka en. Men det går utmärkt att använda resterna av en sockerkaka du bakade dagen innan. Eller att köpa hem en färdig.

Sen är det dags att göra rabarbercurd. Skölj rabarbern ordentligt och hacka den fint. Lägg den i en kastrull och häll på strösocker och vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i en kvart.

Vispa ut majsstärleksen i lite vatten och rör ner i kastrullen. Låt koka i ytterligare 5 minuter.

Ta av kastrullen från värmen och vispa snabbt ner ägget. Sjud sedan på låg värme under omrörning tills det tjocknat. Klicka då ner smöret och fortsätt röra tills allt blandat sig ordentligt. Låt svalna helt.

När det är dags att montera desserten så tar du fram några fina glas eller efterrättsskålar att servera i. Vispa grädden lagom hårt. Smula önskad mängd sockerkaka i botten på varje glas. Fördela sedan rabarbercurd i alla glas men lämna utrymme till grädde och bär. Klicka sedan ut grädde över curden och avsluta med jordgubbar. Servera genast.


Lämna ett svar