Saltimbocca på kyckling

Saltimbocca är en italiensk rätt som görs på kalvschnitzel och som är så god så den hoppar in i munnen – därav namnet saltimbocca som betyder just det. Recept på äkta saltimbocca på kalv hittar du på den här länken.

Här har vi valt att tillaga kycklingfilé på samma sätt, Saltimbocca di pollo.

Ingredienser: (4 portioner)

  • 4 kycklingfiléer
  • 4 skivor prosciutto
  • Salvia
  • Salt och peppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl vitt vin

Gör så här:

Ta fram kycklingen och dela varje filé på mitten så att du får en ovansida och en undersida, båda som tunna filéer. Banka ut filéerna så de blir ännu tunnare.

Dra ett par drag med pepparkvarnen. Salta bara lite, mer sälta lägger du sedan på genom den lufttorkade skinkan. Lägg på 4-5 salviablad. Fäst gärna skinka och salvia i köttet med tandpetare.

Hetta upp en stekpanna på relativt hög värme. Häll i två matskedar olivolja. Stek filéerna ca 2 min på vardera sida, börja med sidan som har skinka och salvia.

Ta sedan upp filéerna och håll dem varma medan du häller på vinet i stekpannan och kokar ihop till en sås. Lägg i filéerna igen så de drar sig lite i såsen innan de serveras.

Vi tycker att det är gott att servera kycklingsaltimbocca med en lätt kokt grönsak som broccoli, sparris eller haricots verts – gärna med lite vitlöks- och rosmarindoftande ugnsstekt potatis. Vi satsar då på små potatisar som skalas och sedan steks i ugn tillsammans med lite olivolja, krossad vitlök, flingsalt och en kvist rosmarin eller två.


Lämna ett svar