Lammkotletter med tabbouleh och myntatzatziki

Lamm, vitlök och mynta är fina smakkompisar. En myntatzatziki passar därför perfekt till grillade lammkotletter. Här serverad vi en enkel tabbouleh till, en klassisk persiljesallad från Mellanöstern som vi denna gång lagar till utan bulgur. Lägg bara till bulgur om du vill ha en matigare sallad – eller servera lite klyftpotatis till.

Ingredienser:

 • 1 – 1,2 kg lammkotletter (enkla eller dubbla)
 • 1 vitlöksklyfta
 • Salt och peppar

Tabbouleh

 • 250 g persilja (en jättebukett)
 • En liten bukett färsk mynta (ca 1 dl hackad)
 • 4 salladslökar
 • 1/2 citron
 • 8 cocktailtomater
 • En skvätt olivolja
 • Flingsalt

Myntatzatziki

 • 3 dl grekisk eller turkisk yoghurt (eller lätt crème fraîche om du vill göra en mer kalorisnål variant)
 • 1 dl färska myntablad
 • 1 gurka
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 tsk olivolja
 • Salt och peppar

Gör så här:

Börja med att förbereda tzatzikin, den kan stå i kylen medan du ordnar resten. Häll yoghurten i en skål. Skölj gurkan och riv den grovt. Samla upp gurkrivet och lägg i en sil. Krama ur vattnet och blanda ner i yoghurten. Hacka myntan fint och blanda ner den. Skala och riv eller pressa en vitlöksklyfta och rör ner i såsen. Salta och peppra. Rör till sist ner lite olivolja (kan uteslutas om du vill ha en smalare sås).

Sen är det dags för tabboulehn – persiljesalladen. Skölj persiljan i kallt vatten och hacka den och myntan fint. Strimla salladslöken. Skölj, dela och kärna ur tomaterna, och skär dem sedan i mindre bitar. Dela din citron och pressa ur saften ur ena halvan. Blanda persilja, mynta, salladslök, tomater och bulgur i en stor skål. Rör sedan ner citronsaft och olivolja. Smaka av med flingsalt. Vill du ha en matigare tabbouleh så ångar eller kokar du lite bulgur också som du blandar ner i salladen.

Till sist är det dags att grilla lammkotletterna. Tänd eller sätt på din grill, och vänta tills du fått en fin glöd om du använder en kolgrill. Gnid in kotletterna på båda sidor med en halverad vitlöksklyfta och salta och peppra precis innan de läggs på grillen. Grilla lammkotletterna så att de får en fin yta men låt dem vara rosa på insidan. Då blir de som allra godast.


Lämna ett svar