Friterade risbollar – bolas de arroz

Den här rätten ska helst göras på gårdagens rester på ris eller risotto. Visst kan du ställa dig och koka ris för att göra bollar av, men det är bättre att spara resterna och passa på när tillfället ges. Om du kokar nytt ris – se till att det svalnar innan du börjar hantera riset för att göra bollarna.

Friterade Brasilianska risbollar recept
Frasiga friterade risbollar med parmesan, persilja och lime

Ingredienser:

  • 300 g kokt ris
  • 1 ägg
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 70 g parmesan
  • 70 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Olja att fritera i
  • Valfri smaksättning som t ex lök, persilja, paprika, majs, chili, chorizo eller vad du har hemma
Friterade Brasilianska risbollar recept
Friterade risbollar smaksatta med röd paprika, lök och salladsärtor

Gör så här:

Fundera över smaksättning – ska du ha i chorizo eller nån annan korv bör den finhackas och gärna stekas lite lätt i smör innan den blandas i riset. Finhacka lök och/eller grönsaker och persilja.

Blanda ris med uppvispat ägg, bakpulver, parmesan, salt, peppar och smaksättning i en bunke. Rör ner hälften av mjölet också.

Blanda väl och kontrollera konsistensen – det ska gå lätt att forma bollar men det ska varken vara för kladdigt eller för torrt. Blanda i mer mjöl tills du fått rätt konsistens.

Mjöla händerna och forma bollar stora som pingisbollar, ca 30 g.

Hetta upp olja i en fritös och fritera bollarna i omgångar tills de är gyllenbruna, det tar ca 3-4 minuter. Har du ingen fritös får du hetta upp matolja i en traktörpanna med höga kanter och fritera dem runt om i den. Låt bollarna rinna av på hushållspapper.

Servera med lite riven parmesan, gärna hackad persilja och några limeklyftor. Ett alternativ är lite kinesisk soja på ett fat att doppa bollarna i.

Friterade Brasilianska risbollar recept
Friterade risbollar serverade med parmesan och lime

Första gången vi åt risbollar på det här viset var på Museu do Arroz i Comporta, utanför Setúbal i Portugal. Då blickar man dessutom ut över risfälten som riset kommer ifrån, och över vingården Herdade da Comporta som stod för vinet i glaset. Klart värt ett besök om man är i Portugal!

Bollar gjorda på rester av tomatrisotto

En reaktion på ”Friterade risbollar – bolas de arroz

Lämna ett svar