New York – våra bästa tips

New York är en fantastisk stad. Städernas stad. Staden som aldrig sover. Det finns hur mycket som helst att se och göra – Times Square, Empire State Building, Frihetsgudinnan, Femte Avenyn – men de flesta hittar snabbt sina egna smultronställen. Här kommer våra.

Manhattan Skyline

Bästa ställena att äta på i New York:

J.G. Melon – bästa burgarna i stan

Ligger i hörnet av 3:e avenyn och 74:e gatan

Fantastiskt saftig burgare på J.G. Melon

Stans bästa – ja faktiskt världens godaste – hamburgare finns tveklöst på J.G. Melon (eller som många gäster kallar det, Melon Bar). Trångt, fullt med illustrationer av vattenmeloner på väggarna, ingen möjlighet att boka bord utan man skriver upp sitt namn i kön, och det går inte att betala med kort utan ta med kontanter. Men. Trevligt, gemytligt och supergott. Börja gärna med en Bloody Mary i baren (kanske t o m en Bloody Mary Bull, med buljong!) och fundera sen på hur du vill ha din perfekta, saftiga burgare serverad. Måste vara hamburgerparadiset på jorden.

Andra ställen man kan få en bra burgare på:

  • Shake Shack – en rullande korvmoj som blivit ett koncept, spritt över New York och andra delar av världen
  • Five Guys – ser kanske inte mycket ut för världen, men har kvalitetsburgare och är förre president Obamas favorit-hamburgerrestaurang
  • P.J. Clarke’s – gemytlig restaurang som blivit till en kedja

La Esquina – tacos i SoHo

Ligger på 114 Kenmare Street, i hörnet av Lafayette Street i SoHo

Man kan beställa sina tacos i luckan på väggen eller sitta inne i någon av restaurangdelarna på La Esquina

La Esquina är ett hål i väggen i ett hörn i SoHo som blivit smått legendariskt. Köp en taco to go, eller stanna på cafét för lite tacos och margeritas och kanske en majskolv eller två, eller satsa på restaurangen i källaren med riktigt hålligång framåt kvällen. Maten är lika god i alla avdelningarna.

Fresco by Scotto – en äkta italienare

Ligger på 52:a gatan mellan Park Avenue och Madison Avenue

Grillad pizza – en specialitet på Fresco by Scotto

Det finns gott om riktigt bra italienska krogar i New York, tack vare de många italienare som under lång tid bosatt sig där – och inte bara i Little Italy. Några kvarter från Rockefeller Center ligger denna pärla, Fresco by Scotto, som har fantastiskt god italiensk mat på menyn. Varje dag har de nya specialrätter som inte står på den färdigskrivna menyn, och ta gärna lite olika rätter till bordet att dela på. De grillade pizzorna till förrätt är fantastiska, liksom den gigantiska köttbullen med parmesan, provolone och ricotta i tomatsås.

Gallagher’s – ett riktigt steakhouse

Ligger på 52:a gatan mellan Broadway och 8:e avenyn

Stekar i väntan på tillagning på Gallagher’s Steakhouse

Ett riktigt bra steakhouse, så som de ska vara. Kan mäta sig med det legendariska Peter Luger som ligger ute i Brooklyn. På Gallagher’s finns en välfylld och välbesökt var, och ett kylrum till allmän beskådan med stora stekar som väntar på att förtäras. Både köttbitarna och tillbehören kommer i gigantiska portioner så beställ gärna saker att dela på till bordet.

Stella 34 – en oas för shoppingentusiasten

Ligger på vån 6 inne på Macy’s varuhus på 34:e gatan mellan 6:e och 7:e avenyn

Utsökta pastarätter finns på menyn på Stella 34

Om du ska lägga några timmar på Macy’s – och det är inte en dum investering av tiden, det finns t ex ett helt våningsplan med klänningar… – så kan det vara skönt att vila fötter och sinnen en stund på Stella 34. En italiensk restaurang med fantastisk utsikt – har man tur får man ett bord som blickar ut över Empire State Building. Menyn är varierad men träffsäker. Både pasta och pizza förstås. Och det finns en barnmeny.

Din lokala diner – morgon, middag, kväll

Några bra tips på diners på Manhattan är t ex Red Flame Diner och EJ’s Luncheonette.

En vanlig interiör från en vanlig amerikansk diner

Lite överallt finns riktiga, klassiska diners fortfarande kvar. Kolla i kvarteren där du bor, du hittar säkert något. Det ser kanske inte så roligt ut alla gånger, men det kan dölja sig riktiga pärlor. Förhållandevis billigt, och ett perfekt ställe att käka en redig amerikansk frukost med pannkakor, fattiga riddare eller ägg – och allt kan serveras med bacon. Kaffet serveras ofta av en servitris som går omkring med en kanna som hon hämtar från värmeplattan.

Bästa ställena att fika på i New York:

Magnolia Bakery – en kedja som blivit riktigt känd. Ett hett tips är att testa deras red velvet chocolate cake – den är magisk.

Serendipity III – himmelriket för dessertälskaren. På denna glass- och godsaksrestaurang finns fantasifulla skapelser och många möjligheter att känna historiens vingslag.

The Levain Bakery – kanske är det här man hittar världens godaste chocolate chip cookies. Alltid varma och nygräddade, alltid fantastiskt goda.

Starbucks – finns överallt och man vet vad man får. Kaffet är helt okej för att vara amerikanskt.

Bästa sakerna att hitta på (aktiviteter):

Åka skridskor på The Rink vid Rockefeller Center, precis som du sett på film.

Gå på en Broadwayshow (på TKTS kan man köa för att köpa billiga biljetter till musikaler som går samma dag – för schyssta platser får man vara ute i god tid och boka innan).

Designa dina egna skor på Converse Flagship Store i SoHo.

Åka upp i One World Trade Center och beundra utsikten – boka biljetter innan så går det smidigt.

Besöka Ellis Island och få en liten historielektion på köpet.

Fixa fina naglar på en nagelsalong.

Gå på bio – det finns superhäftiga salonger som är en upplevelse i sig.

Besöka FN och gå en guidad tur.

Gå på ett sportevenemang – boka i god tid, men det finns allt från basket till hockey förstås.

The Rink vid Rockefeller Center

Bästa tipsen för barn:

American Girl Place nära Rockefeller Center – den ultimata dockbutiken?

Legobutiken vid Rockefeller Center – fantastiska legobyggen i skyltningen.

FAO Schwarz vid Rockefeller Center – stor leksaksaffär.

Central Park och Central Park Zoo – om man har spring i benen eller vill kolla på nåt gulligt.

American Museum of Natural History (känt från filmen Night at the museum) – om man är ute i god tid kan man dessutom boka in sig på en övernattning på museet!


En reaktion på ”New York – våra bästa tips

Lämna ett svar