Lammfärsspett med tabbouleh och tzatziki

Lammfärs och fetaost är ju alltid en lyckad kombination. Här sitter vi ihop några spett med lammfärs, feta, mynta och annat gott. Vi serverar med den libanesiska persiljesalladen tabbouleh och en klassisk tzatziki. Och lite libabröd passar bra till förstås!

Ingredienser (4 port):

Lammfärsspett

 • 500 g lammfärs
 • 2 vitlöksklyftor
 • 150 g fetaost
 • En stor näve färsk mynta
 • 1 citron
 • 2 tsk spiskummin
 • 1 ägg
 • 1 tsk salt
 • Svartpeppar

Tabbouleh

 • 250 g persilja (en jättebukett)
 • 2,5 – 3 dl bulgur eller annan grynmix (motsvarande 4 portioner)
 • En liten bukett färsk mynta (ca 1 dl hackad)
 • 4 salladslökar
 • 2 citroner
 • 8 cocktailtomater
 • 1/2 dl olivolja
 • Flingsalt

Tzatziki

 • 3 dl grekisk eller turkisk yoghurt (eller lätt crème fraîche om du vill göra en mer kalorisnål variant)
 • 1 gurka
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 tsk olivolja
 • Salt och peppar

Gör så här:

Börja med att förbereda såsen, den kan stå i kylen medan du ordnar resten. Häll yoghurten i en skål. Skölj gurkan och riv den grovt. Samla upp gurkrivet och lägg i en sil. Krama ur vattnet och blanda ner i yoghurten. Skala och riv eller pressa en vitlöksklyfta och rör ner i såsen. Salta och peppra. Rör till sist ner lite olivolja (kan uteslutas om du vill ha en mager sås – då kan det vara gott med en skvätt vit balsamvinäger eller lite honung i såsen istället).

Tabboulehn – persiljesalladen – kan du ta itu med härnäst. Koka din bulgur eller andra gryn enligt anvisningarna på förpackningen. Du kan till och med korta ner tiden något, grynen kommer ändå svälla av vätskan i salladen. Låt grynen svalna.

Skölj persiljan i kallt vatten och hacka den och myntan fint. Strimla salladslöken. Skölj, dela och kärna ur tomaterna, och skär dem sedan i mindre bitar. Skölj citronerna väl och riv skalet. Dela citronerna och pressa ur saften.

Blanda persilja, mynta, salladslök, tomater och bulgur i en stor skål. Rör ner citronskal, citronsaft och olivolja. Smaka av med flingsalt.

Förbered sedan grillen för dina lammfärsspett. Under tiden kolen brinner till en fin glöd kan du blanda lammfärsen med pressad vitlök, fetaost, mynta, citronskal, spiskummin, salt och peppar. Blanda till sist i ägget.

Forma färsen till åtta järpar och trä upp dem på spett, eller skippa spetten helt om du vill. Grilla runt om tills de fått fin färg och är genomstekta.

Vintips!

Varför inte slå på stort och satsa på ett libanesiskt vin till din middag? Chateau Musar är ett kryddigt och mustigt rött vin från Bekaadalen som passar ypperligt till lammfärsspetten.


Lämna ett svar