Ostron – havets läckerheter

Vi har flera bra recept och förslag på tillbehör som passar bra till ostron. Det är dock inte bara tillbehören som får smaken att variera när det gäller ostron. Det finns en rad olika sorters ostron och de har alla din speciella smak och stil. Här beskriver vi några av de som brukar vara lätta att få tag i.

Ostron passar nästan alltid som förrätt eller som ett litet tilltugg – inte minst till champagne. Och precis som fransmännen brukar vi ha ostron till jul.

Chebooktook (Crassostrea virginica)

Fina ostron
Kanadensiska och mycket smakrika ostron

Chebooktook är ett kanadensiskt ostron från Bouctouch Bay. De odlas i fina vatten under minst fyra år, är relativt små men välmatade med fin köttig konsistens och en lagom, väldigt balanserad sälta. En viss sötma och nötighet kan också förnimmas. Chebooktook är ett riktigt bra val av ostron oavsett om du vill äta det naturligt eller med något fräscht tillbehör. Det är oftast inte det billigaste ostronet i fiskdisken men är väl värt att prova.

Irländska ostron

Irländskt ostron med champagne Michel Mailliard Millésime 2010
Irländska ostron från den friska Atlanten.

Det finns förstås flera sorters irländska ostron. Oftast hittar man Kelly Gigas Oyster i svenska fiskdiskar. De skiljer sig avsevärt från de plattare Kelly Native Flat Oyster. Native Flat är ostron med en mycket mer markant smak medan Gigas är yngre och mildare i smaken. Alla irländska ostron lever dock i det relativt kalla vattnet i Atlanten och de får en väldigt fast och fin konsistens. De är verkligt tuggvänliga och Kelly Gigas är klart prisvärda.

Taithou, Normandie (Crassostrea Giga)

Ostron  med citron
Ostron från Normandie med lite citron

Den här ostronsorten är en av de vanligaste och brukar kallas japanskt jätteostron. Dess fina egenskaper gör att det odlas runt om i världen, även på andra håll än i Stilla Havet. Just dessa fina ostron kommer från den lilla ön Taithou vid Saint-Vaast-la-Hougue i Normandie, Frankrike. Den friska Atlanten har präglat smaken. Ostronet är lika friskt som havet med en viss men tydlig nötighet. Ett matig och tuggvänligt ostron.

Nyfångade ostron direkt från havet
Ostron med frisk sälta

Ostrea Edulis, från bl a Holland

Ett riktigt genuint ostron, som delvis försvunnit på grund av parasiter och starka nya sorter, är det platta, Ostrea edulis. Det får fortfarande att hitta denna ostronsort från såväl Frankrike och Holland men också från svenska vatten. Kvaliteten på de holländska jag åt häromdagen var som alltid bra. Det är ett köttigt otron med lång fin eftersmak. En riktigt lyxig höjdare. Definitivt värd att skölja ner med en fin champagne.

Tips!

Här läser du mer om hur du öppnar och serverar dina ostron.

Vill man inte äta sina ostron naturella har vi flera varianter på bloggen att testa. Som den här. Fint hackad gurka. Lite limejuice. Blad från koriander. Tillsammans gör den ostronets egen smak lite mildare. Vackert som en försommardag dessutom.

Ostron med gurka, koriander och limejuice

Kommentera