Rabarbermarmelad

Rabarbermarmelad
Rabarbermarmelad

Marmelad gjord på rabarber blir härligt syrlig mitt i allt det söta. Den passar bra både till ostbrickan och frukostmackan.

Ett grundrecept på rabarbermarmelad består av rabarber och socker och möjligen lite citronsaft, men det går förstås att variera med allt från ingefära till jordgubbar. I detta recept smaksätter vi med en kanelstång och en skvätt rom. Det ger ytterligare karaktär åt marmeladen.

Rabarbermarmelad
Rabarbermarmelad

Ingredienser:

  • 500 g rabarber
  • 4 dl socker
  • 2 msk vatten
  • 1 msk limesaft (kan uteslutas)
  • 1 kanelstång (kan uteslutas)
  • 1 msk mörk rom (kan uteslutas)

Gör så här:

Börja med att ansa grova rabarberstjälkar och dela dem itu på längden. Skär sedan rabarbern i tunna skivor. Lägg rabarbern i en kastrull med lite vatten.

Det behövs egentligen ingen tillsatt vätska, men det kan vara bra med lite vatten i början just när den ska mjukna och börja koka. Häll också också i lite limesaft om du vill smaksätta med det, och kanelstången.

Se till att inte ha för hög värme på i början och rör om så inget fastnar i botten. När vätskan börjar släppa från rabarbern kan du låta koka under lock på ganska svag värme i bortåt 10 minuter. Efter en stund rör du också ner en skvätt mörk rom.

Höj sedan värmen och tillsätt sockret. Fortsätt att röra om då och då och se till att det inte bränns fast. Låt koka i ytterligare 10 minuter så att sockret och rabarbern verkligen kokar ihop.

Häll upp i varma, väl rengjorda burkar. Förslut genast och förvara i kylskåp.

Rabarbermarmelad
Rabarbermarmelad med västerbottensost och kex

Lämna ett svar