Högrevsgryta med paprika och champinjoner

Köttgryta är god och trevlig helgmat, inte minst på hösten när mörkret och kylan kommer krypande. Ett par timmars matlagning i lagom tempo, där mycket handlar om att vänta medan grytan sjuder, ger sedan en fin belöning vid middagsbordet. Det är gott, varmt och mättande.

Den här varianten får fin smak av grillad paprika. Vi gör den på högrev och förutom paprikan lägger vi med champinjoner, steklökar och krossad tomat. Ett par timmar tar det att få grytan färdig. Och den ska inte skyndas på. Köttet blir bara bättre och godare för varje minut som det får koka.

Gryta på högrev ocu paprika
Ett par timmar i grytan gör köttet mört och smakrikt

Ingredienser:

 • 1 kg högrev
 • 2-3 vitlöksklyftor
 • 2 gula lökar
 • Smör
 • Rapsolja
 • 1 burk krossade tomater
 • 150 gram champinjoner
 • 10-12 steklökar
 • 3 röda paprikor
 • 30 ml oxfond eller två tärningar buljong
 • 9 dl vatten
 • 5 svartpepparkorn
 • 2 lagerblad
 • Salt och nymalen svartpeppar
Höstig högrevsgryta med paprika, champinjoner och tomat
Höstig högrevsgryta med paprika, champinjoner och tomat

Gör så här:

Putsa köttet och tärna det i bitar om ca 2,5 cm. Hacka lök och vitlök.

Smält smör och lite rapsolja i en gryta på medelhög värme. Bryn köttet så det får fin färg runt om. Ta upp det ur grytan och lägg i den hackade löken och vitlöken. Stek löken men innan den tagit färg lägger du tillbaka köttet, häller på vatten så det täcker köttet, lägger i svartpepparkornen och lagerbladen samt slår i 30 ml fond. Låt sedan grytan skjuta i 75 minuter.

Sätt på ugnen på 225 grader. Dela paprikorna och lägg dem i en form med skalet uppåt. Kör dem i ugnen i 25 minuter, så att skalet blir svart. Dra bort skalet när de svalnat något och skär bort bitar som eventuellt blivit brända.

Skala steklökar och dela svampen om de är stora. Stek lök och svamp i lite smör i 5-6 minuter så de får färg. När grytan puttrat i 75 minuter; lägg i paprika, svamp och lök samt slå i en burk krossade tomater. Låt sedan puttra i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och peppar. Garnera eventuellt med lite färsk timjan. Servera med nykokt ris.

Höstig högrevsgryta med paprika, champinjoner och tomat
Servera din högrevsgryta med nykokt ris och lite timjan

Lämna ett svar