Shepherd’s Pie

Shepherd’s pie
Shepherd’s pie

En shepherd’s pie – fåraherdens paj – är en traditionell irländsk rätt gjord på lammfärs eller resterna av söndagens lammstek och så härligt lent potatismos. Man kan byta ut lammfärsen mot nötfärs men då kallas rätten istället cottage pie.

Man kan hotta upp sin shepherd’s pie på många sätt – experimentera med kryddningen, blanda ner frysta ärtor i färsen eller hacka ner purjolök och ost i moset. Det är förstås kul att hitta just den version man själv föredrar, men här följer ett väldigt klassiskt recept på shepherd’s pie. Enjoy!

Shepherd’s pie

Ingredienser:

 • 1 matsked matolja
 • 1 stor gul lök
 • 2 morötter
 • 500 g lammfärs
 • 2 msk tomatpuré
 • 1 msk Worcestershiresås
 • 5 dl köttfond (kalv- eller oxfond)
 • 1 krm timjan
 • 1 kg potatis
 • 75 gram smör
 • 1 dl mjölk
 • 1 äggula
 • Salt
 • Peppar
Shepherd’s pie

Gör så här:

Skala lök och morot. Hacka dem fint. Hetta upp en traktörpanna och häll i oljan. Fräs lök- och morotshacket mjukt utan att det tar färg i 4-5 minuter. Lägg i timjan och lammfärsen och stek färsen så den blir ljust brun. Salta och peppra lätt. Slå på worcestershiresåsen och rör runt. Häll sedan på köttfonden. Salta och peppra lite mer och låt sedan puttra 20 minuter under lock. Ta sedan bort locket och låt sjuda i ytterligare 20 minuter.

Skala potatisen och dela varje knöl i fyra. Koka bitarna i lätt saltat vatten tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet. Knäck ett ägg och separera ut gulan. Lägg äggulan i potatiskastrullen tillsammans med smör och mjölk. Stöt potatisen till du har ett fint mos. Smaka av med salt.

Häll lammfärssåsen i en form och täck sedan med potatismoset. Stoppa in i ugnen på 200 grader i 20 minuter. När det bubblar och kokar lite i kanterna är det färdigt.

Servera gärna med ärter och lite kokta morötter.

Shepherd’s pie

Dryckestips!

En kall öl är det givna valet till en shepherd’s pie – och en irländsk ale passar förstås extra bra. En stout eller porter funkar också. Vill du servera vin till så är ett kryddigt rött vin som en Chianti eller en Côtes-du-Rhône ett bra val.


Lämna ett svar