Salviakyckling med ugnsstekta grönsaker och tomatsås

Detta är en rätt med fantastiska färger och goda färska örtkryddor som sätter smak. Enkelt och gott – det tar en stund att förbereda men sen sköter det mesta sig själv i ugnen och på spisen.

Ingredienser (4 port):

 • 800 g kycklinglårfiléer
 • 1 kruka salvia
 • 1/2 kruka färsk rosmarin
 • 1 msk kräm på soltorkade tomater
 • 4 vitlöksklyftor
 • Vitt vin
 • Salt
 • Svartpeppar
 • 1 aubergine
 • 1 paprika
 • 1 zucchini
 • 1 röd lök
 • 2 morötter
 • 6 medelstora potatisar
 • En bit pecorino
 • 1 burk hela tomater

Gör så här:

Börja med att förbereda grönsakerna. Skala potatis, morot, lök och vitlök. Krossa två av vitlöksklyftorna. Skär potatis och lök i bitar, och morot i slantar. Kärna ur paprikan och skär även den i bitar. Skär till sist zucchini och aubergine i bitar också.

Häll olivolja i botten på en form och gnid in den över hela ytan. Lägg i grönsakerna och ringla över lite mer olivolja och salta väl. Rör gärna runt lite så salt och olja blandas ordentligt med grönsakerna. Toppa med ett par kvistar färsk rosmarin. Riv till sist över pecorino och ställ in 200 graders ugn i 45-60 minuter tills alla grönsaker är mjuka.

Nu kan du börja med kycklingen. Lägg upp filéerna på en tallrik och salta och peppra insidan. Repa blad av salvian och lägg några i varje filé. Rulla ihop filéerna och bryn dem i lite smör och olja i en stekpanna. Krossa den sista vitlöksklyftan och låt den steka med filéerna.

När de fått lite färg kan du flytta över dem till en ugnsform (ställ undan stekpannan med vitlöken, den behöver du om en stund). Skiva eller krossa den sista vitlöksklyftan och lägg med i ugnsformen, gärna tillsammans med en kvist salvia. Häll på lite vitt vin – mängd beror på storlek på formen, det ska räcka upp till knappt halva filéerna. Stek i ugnen på 200 grader i 45 minuter tills filéerna fått fin färg och är helt genomstekta.

Till kycklingen är det gott att servera en italiensk tomatsås – en marinarasås. Den gör du enkelt genom att hälla en burk hela tomater i stekpannan som du stekte kycklingen i. Låt vitlöksklyftan steka med. Salta, peppra och späd med lite vitt vin då och då medan tomaterna får puttra försiktigt på ganska låg värme.

Servera kycklingen med de ugnsstekta grönsakerna och tomatsåsen.

Vintips!

Till salviakyckling med tomatsås och grönsaker passar ett ganska lätt rött vin, gärna från Italien. En valpolicella ripasso eller en chianti brukar passa bra.


En reaktion på ”Salviakyckling med ugnsstekta grönsaker och tomatsås

Lämna ett svar